Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan i Gävle fortsätter tappa

/
  • Högskolan i Gävle fortsätter att tappa studenter och ekonomin blir allt kärvare.

Högskolan i Gävle fortsätter att tappa studenter och

ekonomin blir allt kärvare.


Nästa år räknar man att gå back med drygt 4 miljoner kronor.


Men lågkonjunkturen kan kanske komma att ge högskolan ett efterlängtat uppsving.

Annons

Inför i år hade Högskolan i Gävle räknat med att precis klara budgeten. Men nu ser det ut som om det i själva verket blir ett underskott på närmare 8 miljoner kronor.

Och inför nästa år vägar man inte ens hoppas på ett nollresultat utan utgår redan i dag med att man kommer att gå back med omkring 4,5 miljoner kronor.

– Det är ingen rolig situation men vi har inget val. Det vore inte realistiskt av oss föreslå en budget i balans, säger Lars Eric Ericsson som är ordförande i högskolans styrelse.

Främsta skälet är att Högskolan i Gävle, liksom de flesta andra universitet och högskolor, fortsätter att tappa studenter.

Tittar man på antalet förstahandssökande till högskolans utbildningar inför vårterminen 2009 så har de minskat med omkring 400.

Största delen av tappet står de fristående kurserna för.

På utbildningsprogrammen är antalet förstahandssökande nästan exakt detsamma som i fjol men detta är bara tack vare att man utökat med en ny utbildning, ett ekonomprogram som man kan läsa på distans.

Det vanliga ekonomprogrammet har dock betydligt svårare att fylla platserna, där har man bara 28 förstahandssökande till 90 platser.

Enda utbildningen där antalet sökande ökar något är trädgårdsmästarprogrammet som har 67 sökande till 30 platser.

Jämför man med de statliga mål som finns uppsatta för högskolan så kommer man nästa år att ha 900 färre studenter än tänkt.

Det innebär att man får närmare 50 miljoner kronor mindre att röra sig än om man hade kunnat ha om man lyckats fylla platserna.

Det gör att man tvingas fortsätta med det besparingsprogram som inletts och att det kan bli fortsatta personalneddragningar, bland annat på HS-institutionen.

Samtidigt vill man inte dra ner för mycket. För den enes död kan bli den andres bröd och det finns en förhoppning att det rådande konjunktur- och arbetsmarknadsläget läget ska bidra till att efterfrågan på högskoleutbildning ska öka.

Men ledningen vågar inte hoppas på att det kommer att ge någon större effekt redan under nästa år.

– Hittills är det ju bara varsel som är lagda, det tar ju tid innan det blir uppsägningar. Men kanske att vi kan se en viss effekt redan nästa höst, säger rektor Maj-Britt Johansson.

Mer läsning

Annons