Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan lottar ut socionomexamen

/
  • KÄNNER SIG LURADE. Annelie Kolling, Rebecka Müller, Fatos Cetinkaya, Carola Eurenius och Yamara Toledo är besvikna på Högskolan i Gävle som inte kan hålla sitt löfte. ”När vi började 2006 och fick veta att sociala omsorgsprogrammet skulle läggas ned i Sverige, blev vi alla lovade att vi skulle kunna komplettera utbildningen med en socionomexamen. Nu kommer bara de som vinner lottningen att få den chansen”, säger Carola Eurenius.

Studenterna på sociala omsorgsprogrammet fick vid starten 2006 ett löfte om att de alla skulle kunna komplettera utbildningen med en socionomexamen. Men i förra veckan meddelade Högskolan i Gävle att det endast finns 30 platser och de ska fördelas genom lottning.
– Vi anser att vi har blivit lurade, säger Yamara Toledo, en av de 59 studenterna på sociala omsorgsprogrammet.

Annons

Studenterna på sociala omsorgsprogrammet vid Högskolan i Gävle fick vid intagningen 2006 veta att programmet skulle upphöra och ersättas med socionomprogrammet. Högskolans studierektor lovade då att alla på omsorgsprogarmmet skulle få möjligheten att komplettera sin utbildning med en socionomexamen.

Men i förra veckan, bara några månader innan utbildningen ska avslutas, fick studenterna veta att högskolan endast kan erbjuda 30 platser på socionomprogrammet och tillsättningen kommer att ske via lottning. Högskolan kan bara erbjuda 15 platser till allmän inriktning och 15 platser till inriktningen mot äldre och funktionshindrade.

– Vi är ungefär 60 studenter i klassen, dessutom ska de tre senaste årsgrupperna från sociala omsorgsprogrammet också få söka. Det innebär ungefär 240 studenter på totalt 30 platser. Det är bedrövligt, säger Carola Eurenius.

– Alla skulle få komplettera sin utbildning, alla som var godkända och var klara med sin c-uppsats, och vi skulle få förtur till platserna. Det sades ingenting om lottning eller maxtal. Det känns som att de har lurat oss, säger Yamara Toledo.

När socionomprogrammet startades på Högskolan i Gävle 2007 var det flera studenter på sociala omsorgsprogrammet som övervägde att hoppa av för att söka socionomprogrammet i stället.

– Men vi uppmanades att stanna kvar eftersom vi skulle få komplettera utbildningen med en socionomexamen. Vi skulle få två examen och det är ju bättre, säger Fatos Cetinkaya.

Anledningen till att högskolan inte kan erbjuda fler utbildningsplatser uppges vara att det inte finns tillräckligt med praktikplatser.

Studenterna på sociala omsorgsprogrammet har kontaktat studentkåren.

– Informationen har varit dålig från högskolan. Vi ska ta reda på vad exakt vad tjejerna har blivit lovade. Vi kommer att agera för att hjälpa dem, säger Jens Jesper Salö, ordförande i Gefle studentkår.

Studenterna på det sociala omsorgsprogrammet känner sig lurade

Mer läsning

Annons