Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan raggade varslade

/
  • kurs i stället för jobb. Erika Nordsveen passade i går på att prata med Ann-Sofie Östberg på Högskolan i Gävle om vilka kurser skolan kan erbjuda inom IT. Där arrangerades i går en informationsträff främst riktad till varseldrabbade personer i regionen.
  • viktigt med utbildning. Camilla Engberg riskerar nu sitt jobb som biblioteksassistent och hon tror att utbildning blir en viktig del för att komma ut på arbetsmarknaden igen.
  • vill studera. Jörgen Svensson har fast anställning på Bessemergymnasiets särskola i Sandviken, men vill nu ta chansen att utbilda sig mer inom pedagogik.

Är du varslad om uppsägning eller rädd för att förlora ditt jobb av andra anledningar?
Då kan högskolestudier vara ett alternativ för att komma ut i arbetslivet igen.
I dag lockade Högskolan i Gävle framtida studenter under en informationsdag främst riktad till varseldrabbade personer.

Annons

En som tog chansen att få mer information om kursutbudet var Erika Nordsveen. Sedan tio år tillbaka har hon jobbat med IT-systemförvaltning på Teliasonera. Men nu är hon utan jobb.

– I höstas hade vi en omställningsprocess och jag valde att säga upp mig. Nu tänkte jag passa på att studera någon enstaka kurs inom IT när jag ändå inte jobbar.

Skolans utbildningschef Svante Brunåker tror att det är just kortare utbildningar eller kurser som lockar mest.

– Det finns en mobilisering i hela länet för att stödja personer som varslats om uppsägning, som på annat sätt inte kan fortsätta jobba eller riskerar att bli utförsäkrade. Det här är högskolans sätt att visa vad vi kan erbjuda dem.

Högskolan informerade bland annat om vilka utbildningar som finns, studiestöd och hur arbetsmarknadsutsikterna ser ut. På plats kunde besökarna även prata med representanter från arbetsförmedlingar, Centrala Studiestödsnämnden och olika fackliga organisationer.

Även om dagen främst riktade sig till varseldrabbade personer var alla studieintresserade välkomna. Hittills i januari har 287 personer varslats om uppsägning. Tillsammans med november och december innebär det cirka 2 000 personer drabbade. På högskolan jobbar några personer nu i projekt med att ha kontakt med varseldrabbade företag i regionen.

Camilla Engberg jobbar som biblioteksassistent men riskerar nu att förlora sitt jobb och ser utbildning som ett alternativ till arbetslöshet.

– Som det ser ut nu försvinner alltfler assistentjobb. Jag har precis börjat fundera på studier, och har tänkt lite på socionom eller hälsopedagog. Jag tror att yrken som inte kräver någon utbildning försvinner mer och mer.

Mer läsning

Annons