Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan ställer in program som 1 800 personer sökt

Högskolan i Gävle har beslutat att ställa in ett engelskspråkigt businessprogram som de tänkt börja ge i höst.

Annons

– Många av de sökande är från Pakistan, Nigeria och andra länder där vi vet erfarenhetsmässigt att vi får ett stort bortfall, säger rektor Leif Svensson.

Drygt 1 800 personer har sökt till höstens start av International Scandinavian Business Program vid Högskolan i Gävle. Men underlaget bedöms inte som tillräckligt, eftersom de flesta sökande kommer från afrikanska och arabiska länder.

– Erfarenheter från andra håll visar att en utbildning kan ha 1 000 sökande och till slut kommer bara fyra. Det vågar vi inte riskera, säger Leif Svensson.

Efter en behörighetsgranskning antogs 45 personer till businessprogrammet.

– Men det är inte alls säkert att de får visum och har tillräckligt med pengar på banken för att få komma hit. Förra året fick Migrationsverket 11 000 ansökningar om uppehållstillstånd för studier men det var 3 000 som kom, säger antagningshandläggaren Jeanette Andersson.

Till i höst har omkring 55 000 utländska studenter sökt högskoleutbildningar i Sverige. Det har inneburit en oerhörd arbetsbörda för antagningsorganisationerna.

Högskolan i Gävle ska jobba vidare med businessprogrammet och eventuellt satsa på att locka östeuropeiska studenter till en start nästa höst.

Mer läsning

Annons