Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan vägrar svara på frågor om Kinaprojektet

Det hopar sig allt fler frågetecken kring högskolans Kinaprojekt. Den man som enligt flera studenter tagit emot betalning har även jobbat på uppdrag av högskolan.
Arbetarbladet har en rad frågor, som högskolan inte svarar på.

Annons

I maj avslöjade Arbetarbladet att många kinesiska studenter vid Högskolan i Gävle har betalat 20 000–30 000 kronor för att komma hit. Vissa har uppfattat det som att pengarna varit avsedda för Högskolan i Gävle.En rad källor har pekat ut en man i Peking som mottagare av pengarna. Mannen heter Bo Zhao och är bror till Ming Zhao, lektor vid Högskolan i Gävle.
Arbetarbladets undersökningar visar att Bo Zhao även har utfört uppdrag åt Högskolan i Gävle. I augusti hämtade han ut 108 studenters pass och uppehållstillstånd vid den svenska ambassaden i Peking. Enligt ambassaden pekade Kristina Haesert, chef vid högskolans internationella sekretariat, ut honom som den som skulle hämta handlingarna.– Vi hade ett möte med Kristina Haesert där vi kom överens om hanteringen, säger Christopher Weidacher Hsiung, tjänsteman vid ambassaden i Peking.
Bland annat innebar överenskommelsen att Kristina Haesert kom med alla ansökningar och pass till ambassaden, och att hon angav två ombud för högskolan som skulle hjälpa till med den fortsatta hanteringen.
Ombudet var Bo Zhao
I går bekräftade ambassaden att det ombud som hämtade ut de flesta handlingar var Bo Zhao, som enligt ambassadens papper är anställd vid Beijing post and telecom university.
När högskolan får samma frågor svarar de skriftligt att det var representanter från högskolans partneruniversitet som hämtade ut studenternas beviljade ansökningar under augusti 2007.
Men Beijing Post and Telecom University inte är något partneruniversitet till Högskolan i Gävle. Det finns inget avtal om att ta emot studenter därifrån. Så vilken roll har egentligen Bo Zhao i högskolans Kinaprojekt?Arbetarbladet har riktat en rad frågor till högskolan men ännu inte fått svar, till exempel:
Vilka studenter har kommit genom vilket samarbetsavtal?
Har högskolan vänt sig till sina samarbetsuniversitet för att reda ut de ifrågasatta avgifterna?
Har högskolan frågat Jilin University varför de säger att de delar avgiften på 35 000 kronor med Högskolan i Gävle?
Var internationella sekretariatet inblandat i de förberedande kurser som studenterna gick i Kina?

Mer läsning

Annons