Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan vill forska vidare om belastningsskador

/
  • Forskningschef. Professor Svend Erik Mathiassen vill ha 50 miljoner kronor för att fortsätta forska om belastningsskador.

Synkrävande arbete kan automatiskt påverka belastningen i nacke och skuldror.
Det är en av de teorier som centrum för belastningsskadeforskning på Högskolan i Gävle arbetar med.
Nu söker högskolan 50 miljoner kronor för fortsatt forskning.

Annons

Ansökan är riktad till FAS, forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap. Forskargruppen vill ha det maximala beloppet, 5 miljoner kronor under tio år för att utveckla åtta forskningsprogram.

Centrum för belastningsskadeforskning, CBF, är redan etablerat på högskolan och har i dag en budget på runt 25 miljoner kronor per år. Gruppen genomför bland annat en studie där frivilliga försökspersoner i Gävle ingår. Syftet är att undersöka hur synkrävande arbete påverkar musklerna.

– Försökspersonerna får olika typer av glasögon och olika textstorlekar på dataskärmen. Samtidigt mäter vi belastningen i nacke och skuldror, samt rörelsemönstret, säger professorn och forskningschefen Svend Erik Mathiassen.

I andra fall används data från Umeå för att undersöka vilka prover som skulle kunna visa om en person är utsatt för en belastningsskada eller inte. Kopplingen mellan fysisk aktivitet på arbetet och stress är ytterligare ett forskningsområde, likaså hur företagen gör när arbetsmiljön ska förbättras. I det fallet samarbetar CBF bland annat med Ovako i Hofors.

Förhoppningen är nu att studierna ska kunna utvecklas med hjälp av anslag från FAS.

Mer läsning

Annons