Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskoleprovet: Ät frukost och våga gissa

Läs instruktionerna, planera toalettbesök och våga gissa. Det är några av tipsen till de närmare 80 000 frivilliga som i dag bänkar sig runt om i landet för att skriva högskoleprovet.

Annons

Ett bra resultat på högskoleprovet kan öppna vägen till en åtråvärd utbildning. Och inför de 160 frågor som ingår i dagens utmaning har många förberett sig minutiöst genom att öva på gamla prov, plockat fram gamla matteböcker för att fräscha upp kunskaperna och läst, läst, läst.

Men när tiden för förberedelser nu är över gäller det att ge sig själv de bästa förutsättningarna för att verkligen lyckas prestera på topp. Och en av de första viktiga åtgärderna är fylla på energireserverna.

– Mitt sista minuten-tips är att äta en bra frukost, det är jätteviktigt, säger Catarina Forsberg som är huvudprovledare vid Luleå tekniska universitet.

Väl på plats i provsalen är det främsta tipset att läsa instruktionerna noga och att disponera tiden väl. Provdagen består av fem provpass på vardera 55 minuter. Totalt innehåller det 160 uppgifter – 80 kvantitativa och 80 verbala frågor.

Men även för den som förstått instruktionerna och har tid på sig kan det någonstans ta stopp och bli för svårt. Lösningen är då att helt enkelt gissa och gå vidare till nästa fråga. För vem vet, chansningen kan gå hem och på högskoleprovet ges inga minuspoäng för fel svar.

TT

Mer läsning

Annons