Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högst vinst och också bästa arbetsmiljön

/

Vårdföretaget som tjänar mest och visar högsta vinsterna tycks också ha bästa arbetsmiljön.

– Carema skiljer ut sig och har högre personaltäthet och högre sysselsättningsgrader bland de anställda, säger Rikard Fröjd, regionalt fackligt ombud för Kommunals medlemmar inom privat vård och omsorg i Gävleborgs län.

Annons

Han jämför med förhållandena hos de andra privata vårdföretagen som har verksamhet i Gävle – Aleris och Förenade Care.

I Arbetarbladet på onsdagen berättade vi att Carema, som är största privata aktören inom vård och omsorg i Gävle, i fjol visade en rörelsevinst på över 300 miljoner kronor i Sverige. Vårdjätten förklarar de ökade vinsterna med att man blivit bättre på att lägga arbetsscheman.

Det tycks dock inte ha lett till att fler tvingas jobba deltid, åtminstone inte i Gävle.

Rikard Fröjd tycker också att företaget satsar mycket på friskvård och kompetensutveckling.

– De har väldigt låga sjuktal, säger han.

Både Rikard Fröjd och Magnus Nordvall, regionalt skyddsombud, är nöjda med att Carema vann upphandlingen om äldreboendet i Stigslund och nu tar över efter Aleris.

– På äldreboendet i Stigslund har vi haft stora problem med många deltider och konstiga tjänstgöringsgrader, säger Magnus Nordvall.

Både Aleris och Förenade Care har haft låg bemanning, låtit bli att tillsätta tjänster och i stället tagit in många timvikarier, enligt de fackliga företrädarna.

Rikard Fröjd befarar att förhållandena även hos Carema kan bli sämre eftersom den senaste upphandlingen ledde till pressade priser. På äldreboendet vid Sjätte tvärgatan sänks dygnspriset som kommunen betalar med 9 procent.

– Men om någon privat aktör ska klara av det så är det Carema. De har ordning och reda, säger Rikard Fröjd.

 

 

Mer läsning

Annons