Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högtflygande konster från Istanbul

/
  • Det gäller att inte vara höjdrädd. Lotta Ljung från Vasaskolans cirkuslinje, hade inga problem med att sväva över marken under workshopen som anordnades av ensemblen.
  • Hård träning. I åtta månader har Mihran Tomasyan och Chian Kuscu och de andra i ensemblen tränat för att föreställningens dans, specialeffekter och livemusik, ska sitta perfekt. ”Tekniskt sätt har jag aldrig sett något liknande tidigare, det här är något unikt i världen,” säger Chian Kuscu.Lundberg

Gävle teater har fått besök från Istanbul. I kväll spelas dansföreställningen ”Control” – ett unikt men riskfyllt skådespel i luften.

Annons

– Jag får inte göra några misstag, säger Cihan Kuscu.

Föreställningen i Gävle är det turkiska danskompaniet Çýplak Ayaklar Kumpanyasý, andra i Sverige. I förra veckan var de i Bollnäs och nu hoppas de att Gävleborna kommer att ta emot dem lika väl.

Ett hundratal biljetter har sålts till kvällens föreställning ”Control”. Och kontroll är precis vad det handlar om. Fastspänd i en sele kommer huvudrollsinnehavaren Asli Öztürk hissas fem meter upp i luften och där skildra kontroll i olika former, genom dansen.

– Det är fint att se dansaren som flyger så kontrollerat utan att publiken ser vajrarna. Det blir nästan magiskt, säger scenansvarige Mihran Tomasyan.

Föreställningen är unik enligt ensemblen, men förenat med vissa risker.

– Ibland är huvudet bara några centimeter från marken, säger Cihan Kuscu, som hela tiden måste hålla ett hårt tag om repet till dansarens sele, så att hon inte faller i marken.

Under tisdagen fick Vasaskolans cirkus- och danselever prova på att själva sväva i luften, under en workshop.

– Det var en fantastisk känsla, både att snurra bakåt och framåt men ändå sitta säkert, säger eleven Lotta Ljung.

– Så länge som man inte fastnar i vajrarna är det bara att slänga sig ut, säger hon.

Mer läsning

Annons