Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjda vårdavgifter oroar patienter

Kritiken mot landstingets planerade avgiftshöjningar är hård.
Patientorganisationer anser att höjningarna kan slå hårt mot grupper som redan har det ekonomiskt svårt.
Andra menar att vissa avgifter till och med kan vara olagliga.

Annons

Som Arbetarbladet tidigare berättat planerar landstinget att införa en mängd nya avgifter, höja andra och slopa bidrag som vissa patientgrupper får idag.

Bland annat föreslås att man ska börja ta betalt för ambulanstransporter och av patienter som bor på patienthotell och sluta låna ut kryckkäppar. Bidraget som personer med glutenintolerans fått för att täcka merkostnader för specialkost föreslås också tas bort.

Men det är förändringar som upprör och oroar. De patient- och handikapporganisationer som fått förslaget på remiss riktar hård kritik mot många av förslagen.

Bland annat mot att det helt saknas beskrivningar av vilka konsekvenserna blir. Det påpekas också att det slår mot en redan utsatt grupp.

RTF, Riksförbundet för trafik-, olycksfalls- och polioskadade, konstaterar att deras medlemmar redan i dag ofta har en ekonomiskt mycket pressad situation.

De har extra utgifter för den service som de inte klarar av själva och istället måste betala för samtidigt som många har låga inkomster på grund av förtidspension eller deltidsarbete.

Celiakiföreningen anser också att förslaget om att skrota glutenbidraget bygger på rena missuppfattningar. Bland annat påstås det från landstinget att priserna på glutenfri kost gått ned och att det därför inte är motiverat med något bidrag.

Men föreningen har gjort prisjämförelser som visar att det inte stämmer. En kasse med vanliga varor för 77 kronor kostar 333 kronor om man skulle köpa glutenfria alternativ.

Hörselskadades riksförbund reagerar mycket kraftigt mot utprovning av hörapparat förslås kosta 1 500 kronor. Det blir i så fall den överlägset högsta avgiften i landet och enligt förbundet är den också olaglig.

Tanken är nämligen att den nya avgiften inte ska omfattas av det lagstadgade högkostnadsskyddet.

– Det vore oanständigt. Om landstinget Gävleborg går vidare med förslaget utsätter de sina hörselskadade invånare för en negativ särbehandling, säger förbundets ordförande Jan-Peter Strömgren i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons