Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holmberg till sjukhus

/
  • TILL SJUKHUS. Barbro Holmberg, just nu på semester hos dottern Elin Nordegren och svärsonen Tiger Woods, fördes i går till ett sjukhus i Florida med akuta magsmärtor. Det är oklart när landshövdingen åter kan kliva in i sitt uppdrag som regeringens särskilda varselsamordnare i Gävleborgs län.Foto: Jenny Lundberg och AP

Regeringens särskilda varselsamordnare Barbro Holmberg finns inte med när krisarbetet efter Ericssons besked om nedläggning inleds i dag.

Landshövdingen vårdas på sjukhus i Florida efter att ha insjuknat akut i samband med ett besök hos dottern Elin Norde-gren och svärsonen Tiger Woods.

Annons

Barbro Holmberg har ställt in alla uppdrag och tagit en veckas semester för att stötta dottern Elin, som just nu befinner sig i centrum för världspressens uppmärksamhet sedan maken och golfproffset Tiger Woods anklagats för flera fall av otrohet.

Samtidigt som Ericsson på tisdagseftermiddagen gick ut och meddelade att över tusen anställda i Gävle blir utan jobb när fabriken läggs ned, blev det känt att Barbro Holmberg förts till sjukhus i Florida med magsmärtor.

– Hon mår efter omständigheterna väl men ligger kvar på sjukhuset för observation och kompletterande undersökningar. Det är sagt tidigare att Barbro ska vara tillbaka i tjänst på måndag och vi utgår tills vidare från att det fortfarande gäller, säger pressekreteraren Eva Malmborg.

Ställföreträdande landshövdingen Olov Rydberg tycker att det som hänt på Ericsson är tragiskt för de anställda men även för Gävle och för Gävleborgs län.

– Vi ligger redan illa till sedan tidigare. Det här var absolut inte vad vi behövde. Läget är mycket besvärande efter den här smällen.

Barbro Holmberg är tillsammans med Region Gävleborgs ordförande Per-Olof Svensson utsedd att vara regeringens samordnare i arbetet med hantera massvarseln i Gävleborgs län.

Per-Olof Svensson får nu under den närmaste tiden stöd av länsstyrelsens Britt-Marie Edfelt i arbetet att hantera konsekvenserna av Ericssons besked.

– Hon får ta taktpinnen tills Barbro Holmberg är tillbaka. Britt-Marie har jobbat operativt som direkt ansvarig under Barbro tidigare och är bäst lämpad för den rollen, säger Olov Rydberg.

Bekymmersamt

Gävleborg har redan i dag 16 000 arbetslösa, vilket är 6 000 mer än för ett år sedan.

– Just nu är det väldigt bekymmersamt. Men vi kommer att stå pall även för den här smällen. Bortom horisonten ser vi att konjunkturen vänder och om fyra-fem år kan vi ha brist på arbetskraft i länet inom vissa branscher.

– Nu gäller det att jobba vidare på bred front med utbildning och andra insatser för att överbrygga den akuta situationen, säger Leif Jansson på Barbro Holmbergs sam- ordningskansli.

Mer läsning

Annons