Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holmberg vill ha 150 miljoner kronor

/
  • Så ska ser framtiden ut. I går överlämnade landshövdingen Barbro Holmberg och regionstyrelsens ordförande Per-Olof Svensson en andra rapport om läget i länet till regeringen. Bland insatserna finns satsningar på utbildning, forskning, infrastruktur och vindkraft.
  • Samordnignskansliet. Britt-Marie Edfelt är en av fyra personer från länsstyrelsen och region Gävleborg som arbetar med samordningen av insatser i länet.

150 miljoner kronor. Så mycket mer vill landshövdingen Barbro Holmberg och regionstyrelsens ordförande Per-Olof Svensson ha från regeringen för att lindra lågkonjunkturens verkningar i länet.


– Bedömningen är att vi har mycket att erbjuda, men det finns områden i behov av nationellt stöd, säger landshövdingen.

Annons

I går presenterade Barbro Holmberg och Per-Olof Svensson en andra och mer detaljrik rapport för hur nedgången och det försämrade arbetsmarknadsläget i länet ska motverkas. Landhövdingen och regionstyrelsens ordförande fick som bekant i uppdrag av regeringen att samordna samhällets insatser.

Rapporten har förgåtts av mängder med besök hos länets kommuner, företag och organisationer.

– Vi har mött en oerhört stor oro från människor som fått gå från sina jobb och människor som blivit varslade. Men samtidigt har vi mött en stark framtidsoptimism och företag som vill använda nedgången till satsningar på nya näringar, säger Barbro Holmberg.

Konkreta åtgärder som genomförts och planeras i länet och behoven av insatser från nationellt håll har kartlagts.

I rapporten lyfter man fram tre prioriterade områden: utbildning, spetsforskningscentrum och satsningar på infrastruktur. Dessutom poängteras nya näringar som till exempel vindkraft.

För att genomföra satsningarna vill man ha ett fördubblat regionalpolitiskt anslag, vilket innebär 120 miljoner kronor. Och man föreslår också att regeringen räknar upp valutan inom strukturfonderna från 9 till 10 kronor per euro. Det skulle innebär ett tillskott på 185 miljoner till Gävleborg, Dalarna och Värmland.

– Vi har jobbar fram en handlingsplan men det är också en hemställan till regeringen. Man kan sammanfatta det i kompetenslyft, företagsnära insatser och infrastruktur, berättar landhövdingen.

Bland annat planeras två spetsforskningscentrum. Ett med inriktning på stål-, verkstads- och materialteknik i Sandviken och ett för miljö- och energiteknik i Söderhamn. Länsstyrelsen och regionen vill att regeringen under en treårsperiod skjuter till sammanlagt 150 miljoner kronor till detta.

Regeringen mottog rapporten i går, men när de lämnar besked är oklart.

– Vi ska träffa regeringen 11 februari, då hoppas vi få signaler om hur de kommer att hantera rapporten, säger Barbro Holmberg.

Mer läsning

Annons