Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon skriver om sitt liv – till förmån för välgörenhet

/
  • I boken varvar Henny Lindberg berättelser från sitt liv med bilder från barndomen och från nu.
  • Boken innehåller skildringar av Hennes liv som barn och i vuxen ålder blandat med bilder från förr och nu.

78-åriga Henny Lindberg har just debuterat som författare.
Hela hösten har hon skrivit på boken om sitt liv, som hon nu säljer till förmån för välgörenhet.
– Det har varit jätteroligt, säger hon.

Annons

Ända sedan barnsben har Henny Lindberg tyckt om att dikta och skriva verser. I första klass vann hon en 25-öring i en skrivtävling i skolan.

– Det var en pojke som sa att Henny ska vara etta, hon var bäst, berättar Henny och konstaterar att hon har minne som en elefant.

– Jag kommer ihåg sånt som jag eller andra sa för 50 år sedan. Ordagrant. Huvudet är det inget fel på alls, jag kan berätta utan att svamla, säger hon med ett finurligt leende.

Henny Lindberg är 78 år gammal och bor på äldreboendet på Sjätte tvärgatan. Det var när en sköterska intervjuade henne för en skoluppgift som idén om att skriva en bok föddes.

– Då var det så många minnen som kom tillbaka. Det var så roligt att berätta om hur det var förr, säger hon och fortsätter,

– Jag tänkte att jag borde passa på, så att det finns berättelser om hur det var förr för eftervärlden.

I september började hon därför skriva på boken om sitt liv. Men startsträckan var ganska lång eftersom Henny, som aldrig tidigare ens skrivit på skrivmaskin, var tvungen att lära sig att handskas med en dator.

– Jag har lärt mig att sudda, det var ju enkelt jämfört med skrivmaskin. Men det vore kul att kunna flytta på ord, det ser enkelt ut när dottern gör det.

Tack vare kusinen Svennes uppmuntran och idogt arbete blev boken på 20 sidor nyligen klar. Hennys dotter Elizabeth har korrekturläst och hjälpt att skicka skildringen till ett tryckeri.

Boken inleds med citatet: "Livet är inte de dagar som gått utan de dagar man minns". Läsaren tas med på en resa från Fagernäs i Hassela där Henny föddes på gården Svings. Tillsammans med bilder berättar hon om hur det var att växa upp på en bondgård på 30- och 40-talet. Innan läsaren är framme i nutid på äldreboendet på Brynäs får läsaren också höra om livet på fäbodvallen, när dottern Elizabeth föddes, när Henny arbetade på Selggrens och Karlsbergs vårdhem, hur hon mötte sin nuvarande man Janne och om när de köpte huset i Spanien.

– Jag trodde att jag skulle få sälja 10 exemplar, men nu har jag 55 beställda, säger Henny och berättar att hon tar 50 kronor för boken som har fått ett julrött omslag och titeln "Här är mitt liv".

Pengarna hon tjänar på försäljningen ska gå till välgörenhet – till barn som drabbats av en ögonsjukdom.

– Det har varit jätteroligt att ha något att göra. Nu ska jag ägna mig åt att sticka ett tag, säger Henny.

Mer läsning

Annons