Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon söker vänner till sin dotter – via Facebook

/

När Caroline såg sin 13-åriga dotter bli mer och mer ledsen över att inte ha någon nära kompis tog hon till en gammal beprövad hjälpkanal – Facebook.

Annons

Carolines 13-åriga dotter Elin har varit ensam sedan hon bytte skola. Att hitta nya vänner visade sig svårt, och den senaste tiden har hon varit deppig.

– I den åldern ska det vara underbart att ha sommarlov, men hon är ju så ledsen. Det kommer perioder då hon gråter om kvällarna. Det enda hon önskar när hon blir så ledsen är "tänk om någon vill vara min vän", säger Caroline.

– Det är otroligt jobbigt att se sitt barn må dåligt för att det inte har någon.

Utanför skolan är Elin engagerad i en aktivitet som hon älskar, men inte heller där har hon klickat med någon. Caroline berättar att hon är blyg.

Efter fruktlösa samtal med såväl rektor som mentorer på skolan började sommarlovet i juni. Och Caroline, som är aktiv på Facebook, fick en idé.

– Jag tänkte "men herregud, på de här köp- och säljsidorna lägger ju alla ut annonser om allt möjligt."

Tänkt och gjort! Med ett inlägg i två olika köp- och säljgrupper på Facebook förklarade Caroline sin dotters situation, och efterlyste andra tjejer som ville få nya vänner. Inläggen skrev hon från en falsk profil, för att skydda sin dotter.

– Det ska inte behöva bli pinsamt.

"Skicka ett PM så kanske vi kan lämna våra barns Kik-namn eller nummer till varandra" skrev hon mot slutet. Och det dröjde inte länge innan kommentarerna strömmade in.

I många fall var de positiva och stöttande. En man skrev "Blir varm i hjärtat när jag läser detta! Allt kommer att bli bra. Oroa dig inte!". En annan kvinna berättade att hon var i en liknande situation i den åldern. "Det du gör är jättefint".

– Jag har blivit otroligt rörd av alltihop. Det är fantastiskt att så många bryr sig. Jag hoppas att det gör något för henne, annars har vi i alla fall försökt, säger Caroline.

Samtidigt reagerade andra över att Caroline hade ett privat konto, och kände sig manade att varna de som följde inlägget. Oro över att Caroline inte var den hon utgav sig för, eller kanske inte ens hade en dotter utan bara var ute efter 13-åriga flickors Kik (en app för att skicka och ta emot meddelanden) fick flera att reagera.

– Den tanken har slagit mig också. Jag vet ju inte vem som sitter på andra sidan. Men jag vill bara inte tro negativt om andra, så skulle jag inte kunna leva, säger Caroline.

När Arbetarbladet pratar med henne har omkring 15 personer skickat privata meddelanden till Caroline. Även andra unga tjejer har tagit direktkontakt med henne. Tre eller fyra av dem har Elin sedan pratat med på sms och Kik, och i dag ska hon träffa en av dem. Båda tjejernas mammor kommer vara med på det första mötet.

Caroline ångrar inte att hon bestämde sig för att skriva på Facebook. Om det hjälper Elin så är det värt det.

– Man gör allt för sina barn. Det hoppas jag att alla föräldrar gör.

Fotnot: Caroline och Elin heter egentligen något annat.

Mer läsning

Annons