Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon står emot grupptrycket

/
  • HAR VANAN INNE. Lina Boberg är född in i föreningslivet, med två aktiva föräldrar. ”När jag var liten var jag förvånad över att alla andra inte visste skillnaden mellan en dagordning och en föredragningslista”, säger den nyblivna sekreteraren i UNF.

Alkohol är onödigt, tycker 21-åriga Lina Boberg. Andra blir provocerade av hennes beslut att inte dricka.

Nu är hon vald till sekreterare i Ungdomens nykterhetsförbund.

Annons

I ett gult hus vid gamla E‑4 har Lina Boberg bott nästan hela sitt liv. Nu är hon hemma i Hamrånge på sommarlov och har just kommit tillbaka från UNF:s kongress i Göteborg, där hon blev vald till sekreterare.

– Det är jätteroligt och lite nervöst, säger hon.

Lina är den ständige sekreteraren, som gillar att organisera och ha koll. Först satt hon i valberedningen för UNF.

– Men de andra sa åt mig att hoppa av så att jag skulle kunna kandidera i stället. Det är roligt att få andras stöd, säger hon.

Alkohol fanns inte med i bilden när hon var liten. Båda föräldrarna är nykterister och familjen har engagerat sig i rörelsen sedan innan Lina föddes. Det normala för henne var att inte dricka. Först på mellanstadiet började hon fundera över att kompisarnas föräldrar drack när de festade.

– Mina föräldrar kunde alltid hämta mig med bil. Det var inte så att de andras föräldrar drack jättemycket heller, men jag märkte en skillnad, säger hon.

 

Själv har hon aldrig druckit alkohol och tycker att det är onödigt.

– Alkohol förstör mer än vad det ger, när man ser hela bilden. Det leder till mer våld och ökade kostnader för samhället. Barn mår dåligt av att ha missbrukande föräldrar, säger hon.

Lina vill att folkölen ska säljas på Systembolaget, i‑stället för i butiker. De är mer noggranna med att kolla leg på kunderna, menar hon. Men att förbjuda alkohol är inte hennes mål och hon tycker att andra får dricka om de vill. Viktigast är att man gör det som känns rätt för en själv och samtidigt respekterar andras val.

Att hon är nykterist provocerar en del, inte minst på fester.

– Det är som om jag vore elak mot dem och ifrågasatte deras beteende, bara genom att jag valt att inte dricka. Det handlar nog om att de själva inte vågat stå emot grupptrycket, tror Lina.

 

I högstadiet var det trots allt förbjudet att dricka och då var inte kraven från kompisarna lika höga, berättar Lina. Pressen började när hon kom till universitetet.

– Många börjar dricka då. Att jag inte drack ”skulle nog ge med sig”, säger hon.

Samtidigt är hon noga med att andras åsikter inte har varit något stort problem för henne. Många tycker att hon är tuff som vågar stå emot. Med åren har Lina blivit starkare i sig själv och är redo att ta en debatt.

– Men folk som är fulla går inte att ha ett vettigt samtal med. Och de kommer inte ihåg efteråt vad vi har sagt heller, säger hon.

 

Trenden går mot att fler går ut med att de är nykterister, tror Lina. Björn Gustafsson och Marcus Birro är några föregångare. Dagens unga har överlag lättare för att förstå andras egna val, menar hon.

– Jag får oftare höra av dem som är 50, 60 år att det är töntigt att inte dricka, eller att jag tjafsar. Det är väl så den generationen är uppfostrad, att äta det som finns på tallriken. Vi får göra lite mer som vi vill, säger Lina.

Nu är hon vald till sekreterare i UNF under två år. I ungdomsförbundet får hon vara med tills hon är 26.

Men Lina kommer alltid att vara med i nykterhetsrörelsen, för henne är det en självklarhet.

– Klart att jag har funderat över på varför jag är med. Men det har aldrig varit en fråga om att gå ur, mer att jag vill kunna svara på andras frågor, säger Lina.

Mer läsning

Annons