Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppas spara 10 miljoner

Kommunen kan spara uppåt 10 miljoner kronor om året på att göra inköp och drift av datorer och annan IT-utrustning effektivare. Det har den egna IT-avdelningen kommit fram till.

– Man blir förvånad när man hör vilka besparingar som kan göras, säger kommunalråd Per Johansson (S).

Annons

Kommunstyrelsen gav i går klartecken till kommunens IT-avdelning att sätta igång ett projekt som ska effektivisera hanteringen av alla så kallade IT-arbetsplatser. Det betyder att sammanlagt 6,35 miljoner kronor ska investeras för att göra administrationen kring kommunens datoranvändande bättre.

Exempel på saker som ska förbättras är att inköpen av utrustning ska centraliseras. I dag köps datorer in av till exempel förvaltningarna och skolorna själva. Även programvaror och licenser blir i dag dyrare eftersom varje enhet sköter sina egna inköp.

Tanken är nu att IT-avdelningen ska ta över ägandet och driften av all IT-utrustning i hela kommunen och att en generell standard för licenser och programvaror ska införas.

En så kallad självserviceportal där användarna själva kan genomföra enklare arbetsuppgifter ska också införas.

Enligt preliminära beräkningar kan de nya rutinerna spara så mycket pengar som 10 miljoner kronor om året, vilket får politikerna att jubla.

– Det blir en otrolig uppstramning av all datorverksamhet och det känns bra för en kommunpolitiker att det finns så mycket pengar att spara, säger oppositionsråd Inger Källgren Sawela (M).

Mer läsning

Annons