Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hormon förklaring till välmåendet

/

Signalsubstansen oxytocin frigörs vid beröring och triggar igång en god cirkel av avslappning, minskad smärta och ökat välmående.

Annons

– Upprepad beröring ger bestående positiva effekter, säger fysiologiprofessorn Kerstin Uvnäs Moberg.

Hon har forskat i trettio år om kroppens system för att bromsa stress. Resultatet är bland annat böckerna ”Lugn och beröring, oxytocinets läkande verkan i kroppen” samt ”Närhetens hormon, oxytocinets roll i relationer”.

Oxytocin frisätts direkt i blodbanan (till exempel vid amning), men också i det centrala nervsystemet. Det både påverkar och påverkas av andra viktiga signalsubstanser i hjärnan som serotonin, dopamin och noradrenalin.

Fysiska reaktioner på oxytocin är sänkt blodtryck, ökad genomblödning av hud och slemhinnor, lägre nivå av stresshormon i blodet, effektivare matsmältning och näringsupptag, viktuppgång samt förbättrad sårläkning.

Kerstin Uvnäs Moberg är övertygad om att oxytocin inte bara bidrar till den behagliga känslan vid hudkontakt utan också hjälper oss att skapa och hålla ihop relationer. Djurförsök har visat att utsöndring av oxytocin leder till mindre rädsla som i sin tur ökar intresset för andra individer.

– Det är givetvis den fysiska kontakten som ger starkast effekt, men relationen till den som berör oss är också viktig. Det måste vara någon vi litar på, säger hon.

Mer läsning

Annons