Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Hot och straff hjälper inte”

Ledande skolpolitiker i Gävle är tveksamma till regeringens beslut att skolket ska stå med på elevernas betyg.
– Det måste finnas andra vägar att gå, Åsa Wiklund-Lång (S), ordförande för barn- och ungdomsnämnden.

Annons

Hon håller dock med utbildningsminister Jan Björklund om att skolket i skolan är ett omfattande problem som man måste jobba för att lösa.

– Men han gör det lite enkelt för sig när han inte pratar om underliggande faktorer. För vissa elever kanske det här har effekt, men inte för dem med de svåraste problemen, säger hon.

Åsa Wiklund-Lång tror i stället att man ska försöka få fler elever att vilja vara i skolan genom att jobba för att den ska bli mer intressant. Hon tror på mer dialog med eleverna och olika insatser till elever med olika typer av problem.

Svårt definiera

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Peter Bergström (S) påpekar att det kan bli svårt att definiera vad som är giltig och ogiltig frånvaro. På gymnasiet kan eleverna dessutom göra helt rationella val att exempelvis plugga till ett viktigt prov i stället för att gå på en lektion som de känner är mindre viktig, menar han.

– Hot och straff hjälper nog tyvärr inte mot skolket. Att dra in studiebidraget tror jag inte heller hjälper, säger han.

Mer läsning

Annons