Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotade Messing - men ville jobba för S

Mannen dömdes i december 2002 för olaga hot mot då­varande infrastrukturminister Ulrica Messing (S).

Nu vill han valarbeta för Socialdemokraterna. ”Tack, men nej, tack”, säger partiet.

Annons

Den i dag pensionerade mannen förföljde under flera år statsrådet och Gävlebon Ulrica Messing. Mannen kontaktade inte bara Ulrica Messing själv, utan även hennes grannar och familj. Bland annat lade han brev i brevlådorna hos alla hennes grannar när hon bodde i Sätra. Brev som gjorde hennes grannar oroliga. Flera gånger konfronterade mannen Ulrica Messing när hon befann sig i Gävle. Med orden ”Jag kan förstöra ditt liv och jag ska förstöra ditt liv”, avslutade han ett brev som han undertecknade ”Död åt sossarna”. När han därefter i e-postmeddelanden och blogginlägg hotade att döda henne och hennes barn, kontaktade Ulrica Messing Säpo.

Åtalades för olaga hot

Mannen åtalades för olaga hot och förelades med besöksförbud mot statsrådet.

Under rättegången nekade mannen till brott och han svarade att syftet hade varit att locka fram Säpo, och att han använt sig av Ulrica Messing som medel. Mannen dömdes i december 2002 till dagsböter för olaga hot.

För något år sedan blev han trots allt medlem i Socialdemokraterna i Gävle. Han gick en politisk kurs och deltog på möten.

– Det handlade främst om partiets rättvisefrågor, men även om att Mona Sahlin har lovat sänkt skatt för pensionärerna, förklarar mannen.

Så skrev han upp sig på en lista inför årets valrörelse. Han ville valarbeta för partiet. Men så var det någon inom Arbetarekommunen som kände igen hans namn, och på onsdagen kallades mannen till ett möte med verkställande utskottet.

Ville valarbeta

– Jag hade anmält mig som frivillig till valarbete. Nu har partiet tagit ett beslut som man meddelat mig, förklarar mannen och hänvisar vidare frågor till verkställande utskottet.

Peter Hasch, Arbetarekommunens ordförande i Gävle, säger att verkställande utskottet förklarat för mannen att han inte kan valarbeta för partiet.

Flyttar fokus

– Det flyttar fokus från det vi vill prata om. Det blir person i stället för politik.

Vad har ni för koll på vilka som valarbetar för partiet?

– Människor som valarbetar gör vi ingen koll på. Men de som kandiderar för oss får fylla i ett formulär där de försäkrar att de följer våra principer, och att de följer gällande lagar och regler.

Är mannen fortfarande välkommen som medlem i partiet?

– Ja. Vi tror på människor. Han har ju tagit sitt straff.

Mer läsning

Annons