Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotfulla läkaren skyller på fallet i trappan

(Ny version 16/9) Smällen i huvudet i Heartbreaks trappa ledde till något som läkaren liknade vid en tillfällig domning i hjärnans frontallob. Därför anser han sig inte rättsligt ansvarig för de dödshot han riktade mot personalen på akuten i Gävle en lördagsnatt i mars.

– Han hade inte kontakt med sina hjärnfunktioner, och är därför inte ansvarig för sina handlingar, förklarade läkarens advokat.

Annons

Rättegången mot läkaren gav domaren i Gävle tingsrätt en del medicinska begrepp att fundera på inför den kommande domen. Läkaren hävdade bestämt att det inte var berusning, utan en tillfällig hjärnstörning, som gjorde att han uppträdde fullständigt obalanserat på akutmottagningen dit han kom efter kvällen på Heartbreak som slutade med fallet i trappan.

Han hotade på akuten två läkare och fyra sjuksköterskor att sticka kniven i dem, att söka upp dem och strimla dem. En av läkarna som han var bekant med sedan tidigare hotade han att skicka en pil genom huvudet på.
– Vi utsätts ofta för hot på akuten, men något liknande har jag aldrig varit med om, berättade en av de drabbade.
– Jag glömmer aldrig hans ögon, de såg helt djuriska ut, berättade en annan.

Läkaren förklarade sitt beteende med fallet i Heartbreaks trappa. Han fick en hård smäll i pannan och svimmade. Det kan ha givit honom en tillfällig störning i hjärnans frontallob som förklarar beteendet. Läkaren har lämnat in ett intyg från en kollega som stöder den teorin.
Advokaten läste upp intyget i rätten.
Enligt intyget kan det centra i hjärna som påverkar klokhet och förnuft tillfälligt ha satts ur spel av smällen i huvudet.

Läkaren hade just då inte tillgång till de hjärnfunktioner som behövs. Det ledde till ett ”personlighetsfrämmande” beteende.
Därför ska han inte dömas för sina gärningar, hävdade hans advokat.

Läkaren är säker på att han inte var särskilt berusad. Hans hustru som var med intygar det. Och ingen av de som han hotade tyckte heller att han verkade full.
– Han var ganska klar i huvudet, sa flera av de hotade sjuksköterskorna.Det som talar emot läkarens förklaring är att flera personer berättar om ett snarlikt beteende från honom en natt i Gävle några månader tidigare. Då slet han enligt dem ut en helt oskyldig person ur hans bil och misshandlade honom och strax efteråt hans hustru. Förklaringen var att läkaren fått för sig att det var hans bil de satt i och att de var på väg att stjäla den.

Detta förnekar läkaren helt och hållet. Enligt honom stötte han bara till bilens backspegel när han passerade. Då klev flera personer ur bilen och hoppade på honom.
I samband med händelsen på akuten är läkaren polisanmäld för misshandel mot sin hustru.

Men hon stöttade i rätten sin man till hundra procent. Misshandeln var en missuppfattning, enligt henne. I själva verket var det så att hon stoppade honom när han i sin förvirring sprang ut från akuten. Hon var rädd att han skulle bli påkörd.
– Jag sprang efter, satsade och tacklade omkull honom, förklarade hon.

Enligt både läkaren och hans hustru hade de båda gått till Heartbreak för att dansa och de hade en trevlig och kärleksfull kväll tillsammans.

Men i rättegången i morgon ska två kvinnor vittna om sexuella ofredanden som de har utsatts för av läkaren. En av dem är en kvinna i ambulanspersonalen som han ska ha tafsat på när hon hjälpte honom efter fallet i trappan.

Mer läsning

Annons