Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hövdingenöppnade nyadörrar i Kina

Det var den sjunde Kinaresan som Mellansvenska Handelskammaren ordnade med företrädare för bland annat företag från Gävleborgs län.
Men tack vare att landshövdingen Barbro Holmberg följde med öppnades dörrar som kan ge både nya affärer och mer jobb till länet.

Annons

Det menade i varje fall företagarna själva när de på fredagen deltog i en presskonferens på Gävle slott.

Drygt 15 personer var med på resan till Shandongprovinsen, ett område med 94 miljoner invånare. De besökte tre stora städer och fick träffa bland andra vice guvernören för provinsen.

– Hittills är jag väldigt nöjd med besöket. Om en till två veckor ska vi samlas igen och se hur vi går vidare, sa Barbro Holmberg.

Tommy Eriksson som ordnat flera Kinaresor i Mellansvenska Handelskammarens regi, menade att det hade stor betydelse att man den här gången fick träffa de högsta höjdarna i provinsen.

Några av företagen fick med sig affärsuppgörelser och flera ska göra återbesök i Kina inom kort. Det gäller bland annat ett par Gävleföretag som sysslar med geografisk informationsteknik.

Ett par hälsingeföretag som sysslar med vindkraft och bioenergi har också Kinaaffärer på gång.

Under de närmaste månaderna kommer tre delegationer från Kina till Gävle. Då ska det bland annat skrivas samarbetsavtal om kultur, skola, industri och turism.

– Kina styrs mycket av myndigheterna. När de pekar med hela handen ger det mer handel för företagen i Gävleborg, sa Tommy Eriksson.

Mer läsning

Annons