Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrätten ändrar dom mot landstinget

/
  • FÖRLORAR. Balkefors idrotts- och hälsocenter stämde landstinget för brott mot lagen om upphandling, när man skrev avtal med sjukgymnaster utan att upphandla. Men hovrätten ger landstinget rätt.

Landstinget bröt inte mot lagen när man slöt avtal med två sjukgymnaster utan att göra en upphandling. Det anser hovrätten, som nu ändrar tingsrättens dom.
– Man kan fråga sig om en sådan här dom främjar lägsta pris, säger advokat Ronny Henning.

Annons

Den rättsliga tvisten mellan landstinget Gävleborg och Balkefors idrotts- och hälsocenter i Sandviken har nu pågått i över fem år. Tvisten uppstod när Balkefors stämde landstinget för brott mot lagen om offentlig upphandling.

Anledningen var att landstinget 2003 köpte in sjukgymnasttjänster i Sandviken. En upphandling som Balkefors vann eftersom man hade de lägsta priserna. Någon månad senare beslutade landstinget att man behövde fler sjukgymnaster.

Man skrev avtal med ytterligare två sjukgymnaster, utan att någon upphandling gjordes. Balkefors ansåg att landstinget då bröt mot lagen. Tingsrätten gav Balkefors rätt och det innebar att landstinget riskerade att få betala ett stort skadestånd.

Men landstinget överklagade domen till hovrätten, som nu ställer sig på landstingets sida.

Hovrätten gör bedömningen att avtalen inte var några vårdavtal som omfattades av reglerna i lagen om offentlig upphandling – och att landstinget alltså inte bröt mot lagen när avtalen tecknades. Ronny Henning, Balkefors juridiska ombud, är överraskad av domen.

– Det finns domar i regeringsrätten, som är den högsta instansen på förvaltningsområdet, som säger något annat. Här gör man en annan bedömning och det tycker jag är anmärkningsvärt. Man kan ju också fråga sig om en sådan här dom främjar lägsta pris när landstinget förhandlar.

Balkefors hade krävt drygt 1,7 miljoner i ersättning för de inkomster man gick miste om genom avtalet. Enligt Ronny Henning blir det sannolikt inte tal om några skadestånd om domen vinner laga kraft. Balkefors har nu möjlighet att överklaga domen till Högsta domstolen.

– Om vi ska överklaga vet jag inte. Vi har inte haft den diskussionen än.

Hovrätten var inte enig i sitt beslut. Ett av hovrättsråden var skiljaktig och ansåg att tingsrättens dom skulle ha fastställts.

Mer läsning

Annons