Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hovrätten: De är skyldiga

/
  • NÖJDA ÅKLAGARE. Micael Dahlberg och Ann-Charlotte Bålman förde stafettpinnen i mål till en fällande hovrättsdom. Men på en improviserad presskonferens på fredagen berömde de mest polisen och förre åklagaren Mikael Hammarstrand som ledde hela förundersökningen.

Två av de åtalade var skyldiga till CH-branden. Det har hovrätten slagit fast. Tio års fängelse blir deras straff. För Gävlepolisen och åklagarna är domen en närmast fullständig framgång.

– Det är en bra dom, vi är nöjda, säger åklagaren Ann-Charlotte Bålman.

Annons

Den före detta konkurrerande krogägaren i Gävle som beställde branden får tio års fängelse för anstiftan till mordbrand. 30-åringen som fick betalt för att tända på får 10 år för grov mordbrand. Det är samma dom som tingsrätten kom fram till.

Mot krogägarens medhjälpare räckte dock inte bevisningen och han frias helt från misstankarna. Han släpptes på fri fot redan när hovrättsförhandlingen avslutades.

Tingsrätten gav honom tre års fängelse.

Anlagd brand

Åklagarna är mycket nöjda med hur hovrätten resonerar kring de mest ifrågasatta punkterna i åtalet.

* Det är inte ens bevisat att branden var anlagd på det sätt som åtalet förutsätter, har advokaterna hävdat.

Hovrätten tycker tvärtom att det inte finns någon annan slutsats än att branden var anlagd. Ett häftigt brandförlopp, rörelselarm visar att någon varit inne i lokalen, hundar har hittat brännbar vätska, och så vidare.

* Den hemliga bevisprovokationen kränkte den misstänkte 30-åringens lagliga rättigheter, och måste därför underkännas som bevis, säger försvararna.

I viss mån håller hovrätten med. Spaningsmetoden har åsidosatt lagens bestämmelser om hur polisen ska arbeta och 30-åringens grundläggande rättigheter har inte uppfyllts. Men bara i just det skedet av utredningen, lägger hovrätten till. Sedan har han fått full insyn i utredningen och har fått fullständiga möjligheter att bemöta bevisen och få sin sak rättsligt prövad.

Dessutom är nya polismetoder av den här typen på väg att införas. Någon ny lagstiftning finns ännu inte men regering och riksdag har ställt sig bakom mer okonventionella polismetoder.

Mer läsning

Annons