Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundägaren i Valbo överklagar

Valbokvinnan anser att hon skött sina två kvarvarande hundar på ett bra sätt.
Nu överklagar hon beslutet om omhändertagande till länsrätten och begär att hundarna inte ska säljas eller avlivas innan ärendet är avgjort.

Annons

Sedan kvinnan blev förbjuden av länsstyrelsen att inte ha fler än två hundar har hon följt detta. Det ska heller inte ha förekommit några tecken på att hon misskött hundarna under vintern och våren.

Men när djurskyddsinspektörerna besökte hennes bostad måndag 23 juni fanns flera anmärkningar, bland annat om oräknerliga kissfläckar på golvet och högar med avföring inomhus. Ett veterinärutlåtande har också pekat på brister i hundarnas kondition.

Hundarna omhändertogs omedelbart och länsstyrelsen har sedan fastställt kommunens beslut. Det innebär att djuren ska säljas inom två veckor eller, om det inte går, avlivas.

Kvinnan har nu vänt sig till länsrätten med ett överklagande och tillbakavisar djurskyddsinspektörernas uppgifter.

Hon hävdar att hon varit sjukskriven på grund av en handskada, men trots detta rastat hundarna ute flera gånger om dagen. De har också fått mjölk och mat, senast vid lunch samma dag som inspektionen skedde.

Att hundarna kissat och bajsat inne beror enligt henne på att de kommit in i könsmognadsperioden.

Hon skriver att hon skött hundarna exemplariskt eftersom hon sedan omhändertagande av hennes då 23 hundar i höstas varit mycket rädd för ytterligare ett ingripande.

Kvinnan begär nu så kallad inhibition, det vill säga att hundarna varken ska säljas, överlåtas eller avlivas innan rätten tagit ställning.

Enligt Lars Bondesson, jurist på länsstyrelsen, kan inhibition beviljas om länsrätten tycker att den tidigare utredningen brister och det är stor sannolikhet att beslutet ändras.

Mer läsning

Annons