Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundkvinnan i Valbo får djurförbud

Hundägaren i Valbo får djurförbud.
Länsstyrelsen beslutade i går att kvinnan inte längre får ha några hundar.
– Som vi ser det återstår ingen annan åtgärd, säger Daniel Ström, chefsjurist på länsstyrelsen.

Annons

Arbetarbladet har tidigare i flera artiklar berättat om djurskyddsärendet i Valbo (se fakta). Kommunen har två gånger omhändertagit hundar i hennes bostad, nu senast i juni.

Kvinnan har överklagat det sistnämnda ärendet till länsrätten och begärt att de två hundarna som togs omhand efter midsommar inte ska säljas eller avlivas innan ärendet är avgjort.

Olämplig som djurhållare

Men i samband med att länsstyrelsen fastställde det senaste omhändertagandet startades också en utredning om djurförbud.

Den är nu avslutad och beslutet innebär att kvinnan vare sig får tillbaka sina hundar eller tillåts att skaffa andra. Därmed upphävs också ett beslut från i vintras om att hon får ha hand om högst två hundar.

Enligt länsstyrelsen visar den senaste inspektionen att de tidigare åtgärderna, begränsning av antalet hundar och krav på regelbunden rastning, inte varit tillräckliga.

– När det inte får effekt utan problemen i stället upprepas säger det något om lämpligheten som djurhållare, säger Daniel Ström.

Fallet i Valbo är bara ett av flera som länsstyrelsen haft på sitt bord i år. Antalet prövningar av djurförbud har ökat stadigt under de senaste åren.

– Vi kan redan se att årets siffra kommer att överstiga fjolårets, säger handläggaren Gunilla Hartwig.

Antalet omhändertaganden av djur blir också allt fler, samma sak gäller enligt Hartwig domar i djurplågerimål. Det är främst hästar och sällskapsdjur som tas omhand.

Kvinnan i Valbofallet har möjlighet att överklaga även beslutet om djurförbud till länsrätten.

När det gäller situationen vid det senaste omhändertagandet hävdar hon att hundarna rastats tre gånger per dag och att de haft tillgång till mat och vatten.

Mer läsning

Annons