Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundmålaren föll för Ludde

/
  • Hundmålare Erik Hedin blir förtjust när Ludde dyker upp, en ny ras. Ludde är dock mer avvaktande.
  • Hundmålare Erik Hedin blir förtjust när Ludde dyker upp, en ny ras. Ludde är dock mer avvaktande.
  • En första skiss. Nåt åt det här hållet tänker sig Erik Hedin att han vill måla Ludde. Avskalade grå och blå färger som kontrast mot Luddes rödbruna päls.

Man kan inte påstå att det uppstod ögonblicklig kontakt mellan Ludde och hundporträttör Erik Hedin.
Inte från Luddes sida i alla fall. Han är rätt nonchalant mot okänt folk.
Däremot gick Erik i gång direkt. En hund som Ludde hade han aldrig tidigare sett.
– Ohh, så söt. Norsk lundehund.... jag får liksom folkdräktsvibbar, sa Erik entusiastiskt.

Annons

Erik gör skräddarsydda porträtt av hundar och varje porträtt får en handgjord individuell utformad ram. Ramen är en del av verket och ska ge en ytterligare dimension till tavlans innehåll.

Erik, som är född och uppvuxen i Sandviken, bor sen femton år i Stockholm. Han är utbildad vid bland annat Gävle konstskola och Beckmans och har arbetat med såväl scenografi som mode och konst.

Det här med hundporträtt började med att Erik fick en beställning på ett personporträtt där även hunden skulle vara med. Andra hundägare hörde av sig och ville få sin hund som tavla. Erik fick kontakt med ett galleri och ägaren blev entusiastisk över hans hundporträtt.

– Jag gjorde 40 tavlor till den utställningen. För att få ihop så många så raggade jag hundar överallt, skrattar Erik. Jag var på hundutställningar för att hitta olika raser och flög på folk och frågade om jag fick måla deras hund.

Redan från början gjorde Erik speciella ramar till varje porträtt. Sen dess har han haft fler utställningar, hans tavlor har visats i teve och han har blivit omskriven.

För ett tag sen besökte Erik Aino Calmeyers Konstra vid Snusmajas och flera nyfikna hundägare kom. Under några timmar fick Erik tre beställningar på porträtt, han fotograferade hundarna och tog så fylliga uppgifter från husse eller matte som möjligt.

– Det är så roligt att göra hundporträtt. Jag blir helt besatt av att få hundens blick rätt, jag blir nästan hunden, skrattar Erik, som själv är husse till Fari, en italiensk vinthund.

– Dessutom är det roligt med den starka respons jag får från ägarna. "Du har fångat min hunds själ" är det många som säger, berättar Erik som numera nästan kan leva på sitt hundmåleri.

– Jag är van att leva billigt, tillägger han.

Han har uppenbarligen hittat sin nisch och med tanke på det mycket stora hundintresset som finns så borde framtiden vara ljus.

Eftersom Erik aldrig träffat på nån norsk lundehund så han gick raka vägen till biblioteket och tittade i en rashundbok och kopierade sidorna om lundehund.

– En sån ovanlig ras är ju inspirerande. Och så har han så vackra färger.

– Jag tänker mig höga berg och havsvågor bakom Ludde och ramen ska vara grå med stenkänsla och på nere listen kanske ett lunnefågelhuvud på varje sida om namnet Ludde, funderar Erik.

Lägger jag en beställning? Klart att jag gör. Vem kan motstå en hundmålare som ser Ludde i ett sådant skimmer!

 

Fotnot: kolla Eriks hundtavlor på www.erikhedin.se

 

 

 

Mer läsning

Annons