Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundratals Gävlebor utan varmvatten i snart en vecka – "Obehagligt att inte kunna göra sig ren"

/
  • Kamilla Karlsson har inte kunnat duscha sedan i onsdags. När hon öppnar varmvattenkranen pyser det bara ut luft. Hon och hennes pappa Kjell Karlsson har förgäves försökt få besked från Gavlegårdarna om vad som är fel.
  • Det är det här huset på Norra Köpmangatan som har problem med varmvattnet. Där bor totalt mer än två hundra personer.
  • På måndagseftermiddagen sattes en ny lapp upp om att problemen med vattnet ska försöka lösas under tisdagen.

I onsdags i förra veckan fick Kamilla Karlsson och andra boende på Nordost veta att varmvattnet skulle stängas av nästa dag.
Men vattnet har fortfarande inte kommit tillbaka.
– Det är väldigt dåligt. Jag har varit utan varmvatten i fem dagar, säger Kamilla.

Annons

Det var i onsdags kväll som det dök upp en lapp i trapphuset om att varmvattnet skulle stängas av under torsdagen i ett av Gavlegårdarnas hus på Nordost.

Kamilla Karlsson såg då till att fylla badkaret för att klara sig till klockan 16 dagen därpå då vattnet skulle komma tillbaka. Men på måndagskvällen – fem dagar senare – har hon fortfarande inget varmvatten i kranen.

– Det bara pyser luft. Jag har låtit kranen stå på i över en timme men det kommer ingenting. Inte en droppe varmvatten, konstaterar hon.

På fem dygn har hon inte kunnat duscha. Hon har bara hjälpligt fått tvätta sig med vatten som hon värmt på spisen.

– Det är obehagligt att inte kunna göra sig ren och få känna sig fräsch, säger Kamilla.

– Jag vågar inte ens tänka på hur det är för dem som har barn. Det måste vara jättebedrövligt, säger Kamillas pappa Kjell Karlsson som försökt hjälpa sin dotter att ringa runt till Gavlegårdarna får att få besked om vad som händer.

Någon information har enligt dem inte gått ut till de boende.

– Ingenting. Det är väldigt dåligt, säger Kamilla.

– Man får en känsla av att de struntar i de som bor här, säger Kjell.

När Arbetarbladet får kontakt med förvaltaren Krister Palm medger han att man har problem med varmvattnet på Norra Köpmangatan 34 till 40.

Enligt honom var det när Gävle Vatten på onsdagen skulle byta en vattenmätare som man upptäckte att det var problem med matningen av vatten till fastigheten.

– Det var inte tillräckligt vattentryck, säger Krister Palm.

I slutet av förra veckan trodde man att man tillfälligt hade lyckats lösa problemet, men det visade sig att det inte fungerade.

– Det har bara funnits varmvatten tidvis. Och de som bor längst ifrån matningsstället har drabbats värst, säger Krister Palm.

Varför har det tagit så lång tid?

– Det har tagit tid att lokalisera felet. Vi visste inte om det var i fastigheten, i ledningarna utanför eller i lägenheterna.

Nu säger han dock att man har hittat felet och att man under tisdagen ska byta ut en trasig ventil. Klockan 13 ska varmvattnet vara tillbaka.

– Förhoppningsvis ska det då vara i ordning igen, säger Krister Palm.

De boende har varit utan varmvatten i fem dagar – kommer det att få någon kompensation?

– Ja, har man inte kunnat duscha på flera dagar måste man få kompensation, men vi har inte tagit ställning än till hur och vilka som ska kompenseras, säger Krister Palm.

Mer läsning

Annons