Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur känns det att bli utsedd till svensk hjälte?

...Moussa Ndiaye, en av sex vinnare som ska firas i Aftonbladets och TV4:s gala Svenska Hjältar som direktsänds i tv i kväll.

Annons

– Det är jättehäftigt. Väldigt, väldigt häftigt att vara en av 1 850 nominerade i min kategori och bli vinnare. Man behöver det när man jobbar så här.

Hur länge har du vetat om det?

– Några veckor. Jag har hunnit smälta det. Jag vet att jag har ett mål och det är det viktigaste. Jag vill bygga det där huset och hjälpa så många barn som möjligt i Gävle.

Vad är det som driver dig att lägga ned din tid och din själ i Sätras unga?

– Man ser att det finns ett glapp i samhället, och att många har det svårt i kontakter med myndigheter och skola. Jag som invandrade själv känner igen mig i dessa ungar.

– Många tror att om de kommer till Sverige så ordnar det sig, men barnen måste klara skolan och här lever jag så nära dessa barn, och jag har ju själv barn som har flyttat hit.

– Jag vill jobba för att kunna hjälpa dem varje dag, för man måste vara där varje dag och inte bara ibland.

Var kommer din målmedvetenhet ifrån?

– Det är så jag är uppfostrad, att som människa drömma om det man vill. Min bror var den första senegalesen att bli draftad i NBA (National Basketball Association), så har vi varit uppfostrade. Ju mer motgångar man får ju mer personligt blir det, för om jag inte klarar det, vem ska då klara det?

Nu blir du svensk hjälte i nationell tv. Men under hösten har du varit nominerad till Årets Gävlebo i Arbetarbladet, och på onsdag får du kyrkans ungdomsledarstipendium i Gävle. Vad kan den här uppmärksamheten leda till?

– Det ger legitimitet. Kanske leder det till att fler blir nyfikna på vad vi jobbar för och förhoppningsvis kan vi få fler samarbetspartners.

– Det som är viktigt är att folk som är politiker och tar besluten ser att det är viktigt och att många tycker att det är en sådan viktig grej. Jag kan inte få mer uppmärksamhet än det här.

Mer läsning

Annons