Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur lockande är Gävle?

/
  • Hellre Delsbo. Solweig Swedin kan visserligen tänka sig att flytta till Gävle, med oddsen att det sker är inte så stora. Skulle hon flytta skulle lasset gå till Delsbo, där hon kommer från.
  • Intervjuade. Mikael Nyman, projektledare för inflyttning på Gävle kommun, intervjuade i går förbipasserande resenärer vid Gävle bro. Syftet är att få en bild av hur attraktivt Gävle är att besöka och i förlängningen flytta till.
  • Bocken känd. ”Julbocken”, svarar Ehrling Eliasson blixtsnabbt på frågan om vad han och Titti Sjöblom känner till om Gävle. Sedan växer sig listan imponerande lång. ”Vi är turnerande människor, reser runt mycket”, säger Titti Sjöblom förklarande.

Skulle du kunna tänka dig att flytta till Gävle? Den frågan ställde Gävle kommun till ett stort antal förbipasserande resenärer vid Gävle bro i går.
– Ja, det skulle jag, svarade Solveig Swedin från Täby.

Annons

Mikael Nyman, projektledare för inflyttning på Gävle kommun, spenderade gårdagen på en parkering vid Gävle bro. Och fler kommer det att bli.

Uppdraget är att ta reda på bland annat vad de förbipasserande förknippar med Gävle och vad som skulle få dem att flytta från sin nuvarande bostadsort.

Svaren ska sedan användas som grund till framtida marknadsföring för att locka fler att flytta hit.

– Man får se upp med artigheten, men hälften svarar att de kan tänka sig flytta till Gävle, konstaterar Mikael Nyman.

En av dem är 69-åriga Solveig Swedin från Täby.

Låga odds

Oddsen att det faktiskt skulle ske är dock inte särskilt stora. Skulle hon flytta skulle det bli till Delsbo där hon kommer ifrån. Men hon tror att Gävle kan vara attraktivt att bo i.

– Det finns bra kommunikationer och det är en lagom stor stad, säger hon.

Äkta makarna och artisterna Ehrling Eliasson och Titti Sjöblom var i går på väg norrut, hem till Ullånger. De har bostad även i Stockholm och tycker att de redan har det bästa av två världar – så det blir ingen flytt hit.

– Men Gävle är jättebra och ligger centralt i nedre Norrland, säger Titti Sjöblom.

Mer läsning

Annons