Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huvudmannen nekar i kopplerirättegången

/

Första dagen av kopplerirättegången som bland annat handlar om försäljning av sexuella tjänster på en thaimassagesalong i Gävle avslutades med ett förhör med den 60-årige misstänkte huvudmannen som drev salongerna.

– Jag hade ingen aning om att något sådant ägde rum, sade han.

Annons

60-åringen stod för hyreskontrakten. Thailändska kvinnor stod för massagen och några av dem, visade det sig, även för onanihjälp till manliga kunder.

Det vet polisen sedan en wallraffande journalist på Gefle Dagblad och ett par poliser i Stockholm besökte salongerna i vintras. De beställde vanlig massage för 300 kronor, men fick efter en stund erbjudande om onani för några hundralappar till.

– Man kan inte utesluta att det förekommit även andra typer av sexuella tjänster. Salongerna hade många stamkunder, sade åklagaren Leif Görts under sin sakframställan i Stockholms tingsrätt på onsdagen.

För de flesta i rättssalen var det den sjätte rättegångsdagen. De fem första har inför stängda dörrar handlat om ett våldtäktsåtal mot 60-åringen. Han ska ha haft ett stort antal samlag med en 12–13-årig närstående flicka.

Nu är den 60-årige huvudmannen tillsammans med två medhjälpare åtalade för koppleri. De anses indirekt ha tjänat pengar på att främja sexförsäljningen i fem massagesalonger i Stockholm och en i Gävle. Alla tre nekar helt till brottsanklagelsen.

Hans thailändska flickvän ska ha tolkat och hjälpt till att rekrytera nya kvinnor. En 32-årig Stockholmare var delägare i en av salongerna.

Anledningen till att 60-åringen förlagt en salong till Hattmakargatan i Gävle kan vara att han haft verksamhet där tidigare. När ägaren av Lucky Bar dömdes för olaglig lotteriverksamhet för några år sedan var det 60-åringens bolag som hyrt ut spelmaskinerna. Thaimassagesalongen ligger granne med Lucky Bar.

Det vanskliga för åklagaren är att bevisa att de tre åtalade dels känt till sexförsäljningen, och dels att de har haft vinning av den. Alla kundkontakter sköttes av massöserna. 60-åringen kom en gång i veckan och hämtade 30 procent av intäkterna. Till Gävle kom han en gång i månaden.

Ett antal kunder har förhörts. Ingen erkänner köp av sexuella tjänster. Omkring 15 kvinnor som arbetat på salongerna har förhörts. De flesta nekar.

– Tre av dem har berättat om sexförsäljning, men av hänsyn till dem själva har jag avstått från att kalla dem som vittnen. Jag tror att jag kan bevisa brotten på andra sätt, förklarade åklagaren Leif Görts. De viktigaste bevisen är ett antal avlyssnade telefonsamtal, där de tre åtalade och några av massöserna talar med varandra. De använder omskrivningar, men samtalens ska tolkas som att de pratar om sextjänster, hävdar åklagaren.

Ett samtal handlar om problem med en salong där det bara fanns en kvinna som vill göra ”sakerna” med kunderna. Problemet var att hon var så oattraktiv att ingen kund ville ha henne.

Ett annat samtal handlar om att man behöver rekrytera nya flickor som vill ”leka” och ”ligga” med kunderna.

Mer läsning

Annons