Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgästerna ställde Gavlegårdarna mot väggen

/
  • Orolig stämning. Många upprörda röster höjdes när hyresgästerna i Sätra i går fick chans att ställa Gavlegårdarnas ledning mot väggen.
  • Fullsatt. Kvarterslokalen i Sätra var fylld till sista plats när Gavlegårdarna kom på besök.

– Varför fick vi inte veta något tidigare? Gavlegårdarna har kört över oss totalt, säger Gunilla Westberg, en av hyresgästerna som i går deltog i ett möte med Gavlegårdarnas styrelse i Sätra angående den eventuella lägenhetsförsäljningen.

Annons

Kvarterslokalen på Ulvsätersvägen var fylld till sista plats när den lokala hyresgästföreningen Ulvslänten hade bjudit in Gavlegårdarnas styrelse till ett möte om att bolaget vill sälja 239 lägenheter i de nio punkthusen på Norrbågen och Ulvsätersvägen i Sätra.

– Det handlar om ekonomi. Vi behöver pengar till underhåll och reparationer, säger Gavlegårdarnas styrelseordförande Sinikka Bohlin.

Gavlegårdarna äger i dag cirka 75 procent av hyresrätterna i Gävle och flest har man i Sätra. Sinikka Bohlin jämför med andra städer där bostadsbolag äger runt en tredjedel av hyresrätterna och ser det som positivt om en annan ägare tog över en del av beståndet.

Det ska även finnas intressenter för husen i Sätra, både lokala och utomstående, men hon vill inte gå in på vilka det är.

Det var en påtagligt upprörd stämning som rådde under gårdagens möte. Hyresgästföreningen hade gjort en enkät bland de boende där det framkommit att 89 av 90 svarande inte fått veta något i förväg om att lägenheterna eventuellt skulle säljas. 72 tyckte att det skulle vara dåligt om lägenheternas säljs, medan 17 inte hade någon åsikt. Det man är rädd för är bland annat att det ska bli höjda hyror och sämre underhåll.

Men det som gav mest upphov till ilska var att Gavlegårdarna inte informerat de boende tidigare.

Sinikka Bohlin försvarade sig med att de inte vill gå ut med information innan någonting är klart och hänvisade till sekretessbestämmelser för aktiebolag, medan hyresgästerna tog upp boinflytandeavtalet som innebär att de har rätt att säga sin åsikt innan beslut tas.

De kunde dock inte få så mycket information i går heller.

– Vi vet inte om det blir en försäljning, när det blir eller till vem det blir, sa Sinikka Bohlin.

Ett fåtal är positiva till försäljning.

– Okej om det blir högre hyra men då kanske det blir lite ordning och reda också, säger Carina Lien.

Flera sa dock att de tänker flytta om försäljningen blir av.

– Jag har redan börjat leta efter annat, säger Margareta Strandberg.

Mer läsning

Annons