Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgästföreningen hyr av kritiserat bolag

Sedan Allokton tog över som Hyresgästföreningens hyresvärd i Gävle har servicen försämrats.
Det hävdar Bertil Mattsson, Hyresgästföreningens regionchef, som bland annat tycker att de nya ägarna och dess förvaltare är svåra att nå.

Annons

Hyresgästföreningen i Gävleborg och på andra håll i Sverige har kritiserat Allokton flera gånger under senare år.

I höstas berättade Arbetarbladet om hyresgästernas försämrade möjligheter att påverka lägenhetsunderhållet i Sandviken sedan Allokton tagit över efter kommunägda Sandvikenhus. Det gällde bostäderna på Smultronbacken och Knuten.

– Det har blivit mycket sämre, säger Torbjörn Rönnqvist, ledamot i Hyresgästföreningens regionstyrelse och själv hyresgäst i ett av Alloktons hus i Sandviken.

Om han hade bott kvar hos Sandvikenhus hade lägenheten rustats för två år sedan. Nu vet han inte när det blir, säger han. Allokton har sagt upp både boinflytandeavtal och avtalet om att sätta av pengar till fritidsverksamhet.

För ett par år sedan köpte Allokton också fastigheten där Hyresgästföreningen har sin bas i Gävle.

– Ett dilemma, tycker Torbjörn Rönnqvist.

– Tidigare hade vi hyresgästråd och fick träffa hyresvärden ett par gånger om året. De nya är osynliga, säger Ingalill Hallén Johansson på Hyresgästföreningens Gävlekontor.

– Den omedelbara servicen fungerade bättre tidigare, säger regionchefen Bertil Mattsson som tycker att Allokton ”bara är ute efter att tjäna pengar”.

Patrik Arnqvist, controller på Alloktons huvudkontor i Stockholm, tillbakavisar kritiken.

– Vi har väldigt nöjda hyresgäster i Sandviken. Vi sköter underhållet enligt de planer som våra förvaltare upprättar, säger han och konstaterar att koncernledningen har en uttalad policy att inte teckna boinflytandeavtal.

– Vi har personal i områdena och alla har möjlighet att ta kontakt med dem om det är något.

Han konstaterar också att Allokton har egen personal i Gävle och vad han har hört så är hyresgästerna nöjda också där.

Mer läsning

Annons