Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyrläkarna största utgiften

Trots kraftfulla insatser har landstingets kostnader för inhyrd personal fortsatt att öka. Notan för 2008 landade på cirka 173 miljoner kronor – 13 miljoner mer än föregående år.


– Att gå från höga nivåer till lägre tar tid, kommenterar landstingrådet Tommy Berger (S).

Annons

Gävleborg var ett av de landsting i Sverige som 2007 la ned mest pengar på inhyrd personal. Slutnotan hamnade då på 160 miljoner kronor och det fick ledningen att haja till och dra i nödbromsen.

Men under 2008 ökade beloppet ytterligare, trots omfattande åtgärder.

Hela 173 miljoner kronor lade landstinget på inhyrd personal förra året och överskred därmed budgeten på 164 miljoner kronor.

Den absolut största utgiftsposten är hyrläkare.

– Vi har haft svårt att rekrytera läkare i flera år. Det har lett till att vi fått jobba aktivt för att få AT- och ST-läkare att komma hit, säger Tommy Berger (S), landstingsråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor.

I somras anlitade landstingets revisorer en revisionsfirma som konstaterade att en ny upphandling med hyrläkare har genomförts och arbetet med rekrytering har pågått kontinuerligt både i Sverige och utomlands.

Men i granskningsrapporten konstaterades också att mer kraftfulla åtgärder skulle krävas under hösten för att klara budgeten.

– I somras låg vi betydligt över budget men under hösten har trenden vänt. Skulle vi haft den kostnaden hela året skulle det ge en årseffekt på 120 miljoner kronor och då hade vi klarat budget, menar Tommy Berger.

Kostnaderna ökade alltså under det första halvåret, men minskade under det andra.

Målet för 2009 är ännu inte satt på grund av strulet i den politiska ledningen, men enligt Tommy Berger är förhoppningen är trenden ska hålla i sig.

– Vi går in i 2009 på ett bättre resultat än 2008. Då pekade kurvan uppåt under hösten 2007, nu pekar den i stället nedåt.

Mer läsning

Annons