Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag står fanorna i fokus

/

I Gävle finns landets klart största samling av fanor. Vanligtvis förvaras de i mörka skåp men på lördagen visas de upp i samband med Arkivens dag.

– Många av de fanor som gjordes förr är riktiga konstverk, säger Barbro Eriksson på Arkiv Gävleborg.

Annons

Det är konst som är temat för Arkivens dag i år. Järnvägsmuseet visar upp sin konstsamling med karikatyrer och miljöer från järnvägens värld och på stadsarkivet kan man bland annat se en utställning om den offentliga konsten i Gävle.

Och en form av offentlig konst var även de fanor och standar som alla föreningar med självaktning hade förr och som Arkiv Gävleborg passar på att visa upp.

– I dag förknippar man fanor kanske mest med fotbollsmatcher och första maj men förr såg man dem ofta på Gävles gator i samband med parader och demonstrationer, berättar Barbro Eriksson.

Fanorna var viktiga reklampelare för bland annat fackföreningar och nykterhetsloger.

Arkiv Gävleborg har månat om att ta hand om dem och nu har man landets största samling. Hela 650 stycken. En del har man plockat fram för att Gävle-borna åter ska kunna se dem.

– Vi väljer att lyfta fram några kända fankonstnärer, vi vill också visa att fanor kunde se ganska olika ut. En del är väldigt pampiga, andra är roliga och vissa är nästan som rebusar.

För att det ska bli lättare att besöka de olika arkiven kommer det i år att gå gratisbussar med start vid Stadsbiblioteket.

Mer läsning

Annons