Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Gävle regnade det mest i hela Sverige

/
  • SPÖN I BACKEN. På Drottninggatan i Gävle stod det som spön i backen. Cyklar blåstes ner och de få som vågade sig ut var redo att möta stormen.
  • Stormigt. Det var folktomt på sina håll i centrala Gävle i går. Här på Kvarnbron blåser det storm.

Gävle fick i går rekordmycket regn. Under eftermiddagen och kvällen kom hela 66 millimeter nederbörd, vilket var mest i hela landet.

Annons

Film i Norduppland uppvisade efter onsdagsnattens mätning den högsta andelen nederbörd i Svealand. Byn fick 31 millimeter regn, samtidigt som Gävle fick 11 millimeter.

Men efter kraftigt regn under så gott som hela torsdagen hamnade Gävle till slut på rekordhöga 66 millimeter under tolv timmar. Det visar SMHI:s mätningar. Gävle fick därmed mest regn i hela Sverige under gårdagens andra hälft och det var något som Gästrike räddningstjänst märkte av.

Marken är nu mättad med vatten vilket orsakar många översvämningar.

– Vi är uppe i 30 insatser som vi har haft till följd av ovädret, säger Johan Melin, räddningstjänstens inre befäl, vid tiotiden på torsdagskvällen.

I Sandviken och andra delar av västra Gästrikland regnade och blåste det också kraftigt, men det kom ändå långt mycket mindre nederbörd än på andra orter.

Kerstinbo söder om Gysinge fick näst mest nederbörd på 34 millimeter. Regnvädret drar sig nu norrut, och redan på fredag spår SMHI att de blir uppehåll utmed kusten.

Mer läsning

Annons