Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I slutet av september börjar vaccineringen

Vanliga influensor brukar slå till i januari-februari.

– Svininfluensan kan slå till tidigare, men vi vet egentligen inte när vi får en spridning i Sverige, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare på Gävle sjukhus.

Annons

De flesta människor har ingen immunitet mot den nya influensatypen H1N1, som kan komma att däcka hälften av befolkningen. Därför kommer alla invånare i Gävleborg att erbjudas vaccinering.

De första vaccindoserna beräknas komma i slutet av september.

Hur vaccineringen ska genomföras är inte spikat, men mycket talar för att det blir de vanliga vaccinationsställen typ hälsocentralerna, som får förstärkt bemanning under hösten för att kunna ta emot alla länsbor.

– Vid behov kan vi behöva ta till andra lokaler såsom gymnastiksalar eller liknande, säger smittskyddsläkaren.

– Det har aldrig hänt förr att alla invånare erbjuds vaccinering och det ställer särskilda krav på planering och prioritering, både vad gäller länets befolkning som helhet och den egna sjukvårdspersonalen.

Än så länge har ingen insjuknat i Gävleborg, men för att minska smittspridningen i samhället är det bra att så många som möjligt vaccinerar sig. Då slipper samhället drabbas av svåra konsekvenser som en följd av att många blir sjuka samtidigt.

I Gävleborg bor 275 000 invånare.

– För att bromsa en epidemi måste minst 70 procent dvs 200 000 länsbor låta vaccinera sig, enligt smittskyddsläkaren.

Det krävs två sprutor med minst två veckors mellanrum för att få ett fullgott skydd.

Alla doser kommer inte på en gång utan levereras under en 13-veckorsperiod.

– Som längst kan det dröja 26 veckor, beroende på hur snabbt det går att få fram vaccinet, säger Signar Mäkitalo, som tycker det är angeläget att ge balanserad information till allmänheten.

– Det är viktigt att vi samordnar vår information med Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, så att folk inte får dubbla budskap. Lika viktigt är att sjukvårdsrådgivningen är välinfrmerad. Det är de som får första kontakten med de sjuka.

Om vaccinet ska betalas med egna avgifter eller via skattsedeln än så länge en öppen fråga, som landstingsstyrelsen snart ska ta ställning till.

– Jag är inte så jätteoroad. Naturen har sin gång. Ibland blir det översvämningar, ibland blir det pandemier. Hur det påverkar vårt samhälle återstår att se. Hittills har vi varit ödmjuka och jobbat så gott vi kan med de här frågorna.

Signar Mäkitalo,

smittskyddsläkare på Gävle sjukhu

Mer läsning

Annons