Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I växthusen blommar det året om

/


Utanför halkar de flesta runt i vinterslasket men inne i värmen hos Erlandssons i Hedesunda är man i full gång med att driva upp de plantor som kommer att fylla trädgårdarna i Gävle med omnejd i vår.

Annons

På Erlandssons Handelsträdgård i Hedesunda blommar det för fullt trots att snöslasket täcker taken utanför. Johannes Erlandsson har tillsammans med sin bror Andreas drivit trädgården sedan 2004 då han tog över efter sin far. Företaget har legat i släkten sen tidigt 20-tal då hans farfar, Lennart Erlandsson, drev trädgården. Även om det för oss känns tidigt så håller man inne i växthusen redan på att driva upp plantor inför vårsäsongen.

Luften inuti växthusen är speciell, ett par kilo tjockare än i slasket utanför. Trots att de flesta blommor inte slagit ut än fylls rummet av dofter från små engelska pelargoner och olika typer av penséer.

– Just nu driver vi upp penséer som ska ut i butik i början på mars. Det blir väl en sådär 230 000 på en säsong. Jag tror att vi är störst i Gävle-området på det. Pelargoner och penséer är de allra populäraste blommorna, sen kommer cyklamen och julstjärnorna senare på året, säger Johannes Erlandsson och pekar ut över de oändliga antal rader med nyutsprungna växter som ryms i de fyra växthusen.

Erlandssons sår inte frön själva utan köper in små plantor som precis stuckit upp ur jorden från annat håll. Just penséerna kommer från Kristianstad.

Han berättar om att det länge var olika typer av begonior som var den populäraste typen av blommor, någonting som man överhuvudtaget inte säljer nu. Förutom det så har han inte märkt av några speciella blomtrender de senaste åren, men kunderna vill alltid ha mycket färg i sina trädgårdar.

– Det som går mest bland penséerna har alltid varit olika nyanser av gult och blått. De lite mörkare färgerna tar längre tid på sig att blomma och kommer inte ut i butik lika fort.

Planteringen skedde så sent som för tolv år sen för hand, ett trevligt men tidskrävande arbete berättar Johannes. Idag använder man sig av en planteringsmaskin som fördubblat kapaciteten.

Till sin hjälp ute i växthusen har han den ständige kompanjonen Thorleif Gustafsson, morbror åt Johannes, som jobbat för företaget i 41 år. Tillräckligt länge för att ha jobbat tillsammans med tre generationer Erlandsson och för att ha samlat på sig några tips när det kommer till penséer.

– Håller man efter och nyper bort de överblommade blommorna så kan de blomma över hela sommaren, säger han.

In i växthuset kommer efter ett tag också den yngsta generationen Erlandsson. Det är Elsie Erlandsson med kompisarna Zelda, Lova, Cecilia och Lily som kommer in. Mamma Lotta Erlandsson driver daghemmet Villa Villekulla precis intill trädgården. De går ner i växthusen så ofta de har möjlighet.

– Det är jättebra för barnen att hålla på att gräva och se hur det växer, säger hon. Idag ska de få plantera sina egna penséer.

Odlingsintresset i familjen verkar onekligen leva vidare

När det kommer till den egna trädgårdsskötseln så blir det inte så mycket för Johannes.

– Man försöker väl prova lite nya grejer som kommit in men det blir inte så mycket. Där hemma är vi ju dessutom två som ska komma överrens!

Mer läsning

Annons