Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottstjärnan på fri fot i väntan på dom

(Uppdaterad 18:33) Den våldtäktsmisstänkte idrottstjärnan i Gävle försattes på fri fot när rättegången mot honom avslutades på onsdagen. Det betyder att han inte kommer att dömas till två års fängelse som åklagaren ville, utan till en mildare dom eller möjligen frias helt.

Annons

- Han är glad och tycker att det ska bli skönt att få åka hem, säger hans advokat Bengt-Olof Horn.
Rätten behövde en timmes överläggning, vilket betyder att det inte var ett enkelt beslut att fatta.


Om åklagaren Birgitta Fernlund får som hon vill ska idrottsmannen dömas till två års fängelse och därefter utvisas ur landet. Om rätten gått på den linjen skulle hans tid i häktet ha förlängts fram tills domen faller om en vecka.
- Jag är lite överraskad. Jag hade inte trott att han skulle försättas på fri fot, säger Fernlund, men vill inte spekulera i vad onsdagens beslut betyder för den kommande domen.

Idrottsstjärnans advokat Bengt-Olof Horn har under förhandlingarna lyft fram möjligheten för rätten att döma ut ett lägre straff än de två år som är minimistraff för våldtäkt. Det kan ske om det finns speciella omständigheter som gör att våldtäkten kan bedömas som mindre grov.

Inte heller Horn vill spekulera om hur domen kommer att se ut.
- Jag kan bara konstatera att rätten i varje fall måste ha lyssnat en del till vad vi har framfört. Annars skulle den ha gjort som åklagaren ville, säger han.

När domstolar väljer att krypa under minimistraffet för våldtäkt, är ett års fängelse en vanlig påföljd.

Åklagaren Birgitta Fernlund tryckte i sin slutplädering hårt på att det 18-åriga brottsoffret uppträtt mycket trovärdigt och att hon har fått stöd för det hon har berättat från alla andra som fanns i lägenheten. Idrottstjärnan däremot har varit ensam om sin upplevelse av de viktiga händelserna.
- Han är den enda som säger att hon var vaken när han lade sig hos henne. Alla andra har uppfattat att hon sov. Han är också den enda som inte har hört henne skrika när samlaget avbröts.

Bengt-Olof Horn pekade på risken med det grupptryck som kan ha funnits inom kompisgänget som fanns i lägenheten.
- Det var mitt i natten berusade, allt gick fort. De kan ha känt en press som har gjort att deras vaga minnen har förvandlats till säkra utsagor.

Han påminde rätten om vikten att inte ta hänsyn till om man tror att det var en våldtäkt, utan bara till om det finns tillräckliga bevis för att döma ut ett långt fängelsestraff för ett allvarligt brott.
- Är det helt uteslutet att han kan ha trott att hon var med på samlaget. Det är det enda som är viktigt.

Domen i målet kommer 16 december.

Mer läsning

Annons