Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ilska när föreningar tvingas lämna sina lokaler: "Det är åt helvete"

/
  • Jörgen Barresäter, Wellington Ikuobase, Fredrik Holm, Veronica Holm och Christer Edpil representerar Hyresgästföreningen Rymdskeppet som kan drabbas hårt om Gavlegårdarna får igenom sin vilja.
  • Jörgen Barresäter, Wellington Ikuobase, Fredrik Holm, Veronica Holm och Christer Edpil representerar Hyresgästföreningen Rymdskeppet som kan drabbas hårt om Gavlegårdarna får igenom sin vilja.
  • Lappen som Hyresgästföreningen fick av Gavlegårdarna.

Hyresgästföreningen i Andersberg fick utan förvarning en lapp om att deras lokaler skulle stängas från Gavlegårdarna.
Om det sker, kommer det att slå hårt mot integrationen av utrikesfödda i stadsdelen, menar föreningen.
– Det är åt helvete, säger Fredrik Holm, ordförande för Hyresgästföreningen Rymdskeppet i Andersberg.

Annons

Det är Gavlegårdarna som via kommunen har krav på sig att skapa 150 nya hyresrätter per år. Bolaget vill nu omvandla föreningslokalerna i Andersberg till lägenheter för att få fram 20 nya lägenheter i området.

Totalt drabbas tio lokaler i Andersberg varav fem som Hyresgästföreningen förfogar över. I föreningslokalerna pågår bland annat språkundervisning, cykelverkstad, läxhjälp och kulturträffar.

– Folk har reagerat med bestörtning eftersom de här lokalerna är folks förlängda vardagsrum. Det är ett sätt att träffa nya vänner, släkt och andra människor från samma kultur. Det är förödande för integrationen och gemenskapen i Andersberg, säger Fredrik Holm.

Gavlegårdarna tycker inte att lokalerna används tillräckligt mycket och har föreslagit att flera verksamheter ska dela lokal. Men inget av det är sant eller skulle fungera, menar Hyresgästföreningen.

– Det är alltid fullbokat i lokalerna och en massa folk som deltar. Lokalerna är så populära att flera föreningar står i kö för att få plats. Det går inte att föreningarna delar lokal det blir ju i praktiken en nedläggning i stället, vilket drabbar jättemånga personer, säger Fredrik Holm.

Gavlegårdarna ska också ha hävdat att de inte kunnat få tag i Hyresgästföreningen och att den ansvarige därför satt upp en lapp där det stod att lokalen skulle stängas.

– Jag har inte fått något samtal, besök eller mail om detta från Gavlegårdarna. Hur kan man kommunicera genom att sätta upp ett vräkningsbesked på en lapp? Vi har inte blivit tillfrågade och det minsta man kan begära är att de vill ha en dialog om det här, säger Fredrik Holm.

Även Wellington Ikuobase är engagerad i föreningen och är bekymrad över konsekvenserna.

– När man ser vad som hänt i Bryssel och Paris ville vi jobba stenhårt för att folk ska komma in i vårt samhälle. Men om Gavlegårdarna gör bostäder av lokalerna i Andersberg försämrar det möjligheterna till integration oerhört, säger han.

Mer läsning