Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Imam: "Terrorister har ingen religion"

/
  • Imamen Agha Yahya Kahn vill sprida den sanna och fredliga läran om islam under sin turné i Norrland.

I december inträffade den första terroristattacken i Sverige.

Efter det bestämde sig imamen Agha Yahya Khan från Nasirmoskén i Göteborg att resa runt i landet för att reda ut missuppfattningar om islam.

– Terrorister har ingen religion, säger han.

Annons

Ordet terror är överstruket med ett tjockt rött streck på filmduken. Anledningen till att imamen Agha Yahya Khan i går bland annat pratade med elever på Borgarskolan i Gävle inträffade för snart fyra månader sedan i centrala Stockholm.
– Det är första gången i svensk historia som en person sprängde sig i islams namn. Vi måste åka runt i hela Sverige och förklara för svenskar – även muslimer – att det inte är islam, säger han.

Vill reda ut missuppfattning
Att terrorism är ihopkopplat med islam är en av flera missuppfattningar som Agha Yahya Khan vill reda ut under sin turné i landet. Den som dödar oskyldiga personer går nämligen helt emot koranen.
– Terrorister har ingen religion. När en person säger att de gör något sådant i Allahs namn är det fel, slår han fast.

Många förknippar islam med kvinnoförtryck – att kvinnor inte har samma rättigheter – hur ser du på det?
– Det är fel tolkning av Koranen. Profeten Muhammed har sagt att ”ni kan lära er halva islam från min fru Aisha”, som var yngsta frun. Hur kan profeten säga att hon är en lärare om hon inte har samma värde och rättigheter?
– De som inte behandlar kvinnor lika väl som män följer inte koranen. De följer sina traditioner.

”Han är psykiskt sjuk”
Nyligen brände den amerikanske och kontroversielle pastorn Terry Jones koranen, något Agha Yahya Khan egentligen inte vill prata om.
– Han skadade miljontals muslimers känslor. Men han är psykiskt sjuk. Han vill bara få uppmärksamhet och bli känd. Jag möter ofta präster i Sverige och de respekterar koranen även om de inte tror på den.


Tv ger negativ bild av islam
Han har valt att åka ut och prata på skolor för att nå ungdomarna, vilka han menar tittar mycket på tv och därigenom får en negativ bild av islam.
– Ungdomarna är vår framtid, säger han.

Mer läsning

Annons