Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Imamen på Gävle moské: Min roll var att svara på frågor

/

Imamen Abo Raad säger att han aldrig var ansvarig för hemsidan muslim.se och att moskén är öppen för alla. Samtidigt säger han att homosexualitet är en synd enligt islam och att muslimska kvinnor måste gifta sig med muslimer.

Annons

Det är bönetid en måndagseftermiddag i sunnimuslimska Gävle moské. Imamen, Abo Raad, leder bönen. I dag är den stora salen halvfull, men hade det varit fredag hade det varit fullt och människor hade bett utanför.

Det har tagit tid att få till det här mötet. Efter Gefle dagblads artiklar om den nedlagda, men radikala, hemsidan muslim.se, där imamen stod som ansvarig för att innehållet skulle följa Koranen och andra muslimska källor, har moskén bojkottat media. Abo Raad själv har undvikit medieframträdanden under flera års tid.

Nu har Abo Raad gått med på att träffa Arbetarbladet. Efter bönen ses vi i en kontorslokal i moskén på Söder. Liksom i resten av lokalen råder skoförbud, heltäckningsmattorna gör stegen i strumplästen ljudlösa.

Med på intervjun sitter Najim al-Ganas som tolkar Abo Raad från arabiska, samt företrädare för flera av moskéns verksamheter. De berättar att de har studiecirklar i bland annat svenska och arabiska, ordnar simundervisning, och gör teateruppsättningar.

De planerar även studiebesök på svenska myndigheter, där nyanlända invandrare kan lära sig hur systemet fungerar.

– Moskén står till förfogande för alla, oavsett vilken religion eller etnisk tillhörighet man har, säger Abo Raad.

Abo Raad beskriver sitt uppdrag som imam som tredelat. Det handlar om att leda böner, om att hålla utbildningar – bland annat om hur de ska leva som muslimer i Sverige – och slutligen att vara rådgivare och konfliktlösare.

Det var endast som rådgivare han var involverad i hemsidan muslim.se, menar han, utan inflytande över artiklarna.

– Det enda min roll har varit på den hemsidan är att svara på frågor från läsare eller från människor som ringer in till hemsidan.

På hemsidan stod det att du och imamen från Göteborg var ansvariga för att allt innehåll överensstämde med Koranen och profetens Sunnah. Skulle du säga att den beskrivningen är felaktig?

– Det är ju just därför jag kontaktade dem och sa att det fanns felaktigheter på sidan och det är därför man har valt att stänga hemsidan. Så det är helt felaktigt att man har skrivit den texten [om att imamen var ansvarig, reds anm].

Det som har uppmärksammats mest är att det stod på hemsidan att homosexualitet ska straffas med döden. Hur ser du på homosexualitet?

– Vad gäller homosexualitet inom islam, är det en religionsfråga, det är ingen åsiktsfråga. Homosexualitet inom islam är en synd, precis som när man dricker alkohol, när man äter gris, när man röker, eller när man har sex utanför äktenskapet.

Han menar att var och en får stå för sina handlingar.

– Så synder är synder inom islam, men det är upp till var och en att välja. Vi straffar inga människor, säger Abo Raad.

Så homosexuella skulle vara välkomna i alla moskéns aktiviteter?

– Alla är välkomna i moskén, oavsett religion eller sexuell läggning. Det som jag som imam har ansvar för är rådgivning, i vilka frågor som helst.

På muslim.se varnades det för att muslimer skulle ta icke-muslimer som vänner, något Abo Raad avfärdar. Tvärtom menar han att moskéns medlemmar är mycket ute i samhället och träffar andra.

På moskéns egen hemsida står det dock att muslimer inte får gifta sig med ateister. Abo Raad menar att detta är de islamska reglerna.

– Mannen får gifta sig med kristen eller jude, men en muslimsk kvinna får endast gifta sig med muslim – och det är en religionsfråga, det är inte min åsikt. Sedan kan vissa fråga om det här är jämställt eller ett förtryck mot kvinnan. Men som vi sa redan från början, islam bygger på att man självmant har valt att bli muslim, säger Abo Raad.

I våras kom det fram att Ali al-Ganas, som då tog emot studiebesök i moskén, hade hyllat IS-krigare på Facebook. Abo Raad hävdar dock att det inte har skett någon radikalisering bland någon av medlemmarna i moskén.

– Det existerar inte här, vi är en trygghetszon för både muslimer och icke-muslimer, säger Abo Raad.

Hur skulle ni agera om ni upptäckte någon rekrytering till IS?

– Oavsett vilket ämne som diskuteras inom moskén är vår skyldighet att rådgiva den personen – berätta vad som är rätt eller fel.

Han menar att de skulle kunna samarbeta mer med myndigheterna om det fanns en tydligare lagstiftning kring terrorismresor.

– Det måste också komma klara besked från staten. Saker som är olagliga förblir olagliga, och då har vi skyldighet att rapportera det, säger Abo Raad.

LÄS MER:

Moskén vägrar att tala med media

Debattartikel från moskéns imam: Vart är samhället på väg?

GD:s ansvarige utgivare: Imamen ger dubbla budskap

Daniel Nordström: Bra att imamen bryter tystnaden

Mer läsning

Annons