Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Infektionsläkarens råd: Vaccinera er!

/
  • Har ändrat sig. Sven Britton har lång erfarenhet som läkare men blev ändå mycket starkt berörd av hur snabbt den svininfluensasmittade 26-årige Sandvikenbons tillstånd blev livshotande. Det har fått honom att ändra sig i frågan om vaccination. Nu uppmanar han alla som kan att vaccinera sig.

Efter att ha behandlat den svårt svininfluensasjuke 26-åringen från Sandviken har den välkände infektionsläkaren Sven Britton ändrat uppfattning om massvaccinering.

Från att ha varit tveksam uppmanar han nu alla att vaccinera sig.

– Jag förordar starkt att man ska göra det.

Annons

Sven Britton är en av landets mest kända infektionsläkare, han har varit professor i infektionsmedicin vid Karolinska institutet, har arbetat mycket i Afrika och bland annat forskat kring lepra och tuberkulos.

Sedan ett år tillbaka arbetar han deltid som infektionsläkare vid Gävle sjukhus. Det var han som fick ta ansvaret för behandlingen av den 26-årige Sandvikenbon när han i slutet av förra veckan lades in på infektionskliniken på Gävle sjukhus med svår svininfluensa.

Och att på nära håll se en ung frisk man bli så sjuk så snabbt har skakat om den erfarne läkaren.

– Det är sällan man ser ett så dramatiskt sjukdomsförlopp hos en tidigare fullt frisk person. Att se en ståtlig frisk man drabbas av andningsförlamning så snabbt. Det är omstörtande, konstaterar han.

Det är också en upplevelse som fått Sven Britton att ändra uppfattning om den planerade massvaccineringen mot svininfluensan.

Han har tidigare varit skeptisk till att hela befolkningen ska vaccineras och har fört fram kritik i flera artiklar. Han har ansett att det är tveksamt att vaccinera alla svenskar mot en så förhållandevis lindrig sjukdom, i synnerhet som man inte säkert vet vilka biverkningar vaccinet kan ha.

Men efter att ha behandlat 26-åringen har Sven Britton alltså ändrat sig.

– Nu när jag har sett de omstörtande verkningarna av sjukdomen anser jag att det klart överväger för att man ska vaccinera sig. När det finns ett förhållandevis enkelt sätt att förhindra att man blir sjuk tycker jag absolut att man ska göra det.

Även om det kan finnas viss risk för biverkningar om man tar vaccinet så bedömer han i dag att riskerna med sjukdomen är klart större. Även om det är bara är ytterst få som blir så sjuka som den 26-årige Sandvikenbon.

Särskilt viktigt anser han att det är att barn och unga vaccinerar sig. De som blivit svårast sjuka har ju hittills varit personer i 20–30-årsåldern. Varför det är så vet man inte.

– Det man tror är att det inte är viruset i sig utan reaktionen på viruset som gör att man blir så sjuk. De som är starkast har kanske också den starkaste reaktionen mot viruset och därför blir de sjukast.

– Ja, det har jag tänkt göra hela tiden. Men jag tänker stå sist i kön. Vi som är över 60 tycks ju inte drabbas så hårt. En tredjedel av oss har redan delvis ett skydd mot sjukdomen.

Mer läsning

Annons