Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Influensavaccinationen startar tidigast i oktober

Det kan ta tid innan vaccinationen mot svininfluensan kommer i gång. Enligt smittskyddsläkare Signar Mäkitalo kan det tidigast ske första veckan i oktober. Landstinget i Uppsala beräknar att det tar ytterligare en vecka.

Annons

Nya fall av svininfluensa konstateras med jämna mellanrum, men det dröjer innan landstingen kan komma igång med sina massvaccinationer.

– Vi har inte gett något säkert datum ännu, men det är osannolikt att vaccinationen kommer i gång under slutet av september. Det blir nog tidigast första veckan i oktober, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i landstinget Gävleborg.

Beslutet om exakt tidpunkt för start av vaccinationen fattas under nästa vecka av den styrgrupp som har utsetts och där primärvårdschef Berit Fredricsson är ordförande.

Det finns främst två faktorer som påverkar att vaccinationen kanske inte kommer i gång så tidigt som man först trott. Den ena är leveranserna från företaget som tillverkar vaccinet. Den andra är myndigheternas formella godkännande av vaccinet.

– Det ska vara rätt procedur för godkännandet och det verkar som att det inte kan komma förrän i månadsskiftet september-oktober. Innan det får vi inte börja använda det, säger Signar Mäkitalo.

De nya uppgifterna kom fram på ett informationsmöte med Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och vaccintillverkaren som landstingens smittskyddsläkare närvarade vid under torsdagen.

Någon ny information om hur många doser som landstinget Gävleborg kommer att få finns dock inte. Tidigare har uppgifter om både 40 000 och 20 000 doser i veckan förekommit.

– Vi vet inte exakt hur många som kommer. Det är klart att vi helst av allt skulle vilja ha 550 000 doser redan i dag, säger Signar Mäkitalo.

Antalet doser i veckan påverkar hur lång tid det tar innan alla som vill har fått vaccinera sig.

Landstinget i Uppsala län skriver i ett pressmeddelande att man hade hoppats kunna erbjuda alla länsinvånare två doser inom loppet av 13 veckor.

– Men vaccinleveranserna ser nu ut att komma i en långsammare takt, vilket innebär att vi kan behöva vaccinera in i januari-februari nästa år eller ännu längre innan alla har fått sina doser, säger smittskyddsläkaren Staffan Sylvan i pressmeddelandet.

Mer läsning

Annons