Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga löften om fler vårdplatser

/

Överbeläggningarna är ett allvarligt problem för vården i Gävleborg.
Det håller landstingspolitikerna med om. Men fler vårdplatser vågar de inte lova.


– Det kommer nog att vara tajta marginaler framöver också, säger sjukvårdslandstingsrådet Tommy Berger (S).

Annons

Arbetarbladet berättade i går om hur personalen på Gävle sjukhus kämpar med att hantera den ständiga vårdplatsbristen. Det normala är att sjukhuset har 15–40 överbeläggningar varje dag. Patienter som man inte har plats för men som finns där ändå – i matrum, gympasalar, förråd och korridorer.

Personalen undrar hur länge detta ska få pågå. Men en rundringning visar att de ansvariga politikerna inte har några svar.

Det högst ansvariga landstingsrådet Tommy Berger (S), vill över huvud taget inte säga om han tycker att det är för få vårdplatser eller inte.

– Det är inte min sak att säga. Det är upp till verksamheterna att använda resurserna på bästa sätt och bedöma hur många vårdplatser som behövs.

Han säger också att han har förståelse för att sjukhuset måste byta mot arbetsmiljölagen och ställa patienter i korridorerna trots att det inte är tillåtet.

De flesta andra säger att vårdplatsneddragningarna nog gått så långt som det är möjligt. Att man knappast kan dra ned mer.

– Vi har nog nått vägs ände vad gäller det, vi ser att vårdtiderna ökar igen. Patienterna blir allt äldre och har komplexa behov, säger Lars Erik Häggblom (KD)

Politikerna är inte heller ovetande om överbeläggningarna och vårdplatsbristen på länets sjukhus. De får varje vecka rapporter om det.

– Vi har det senaste dryga året sett att trycket ökat väldigt mycket. Situationen har blivit ganska akut, konstaterar Centerpartiets Björn Brink bekymrat.

Men fler vårdplatser är det för den skull ingen som vågar lova. Det kostar pengar, pengar som landstinget inte har.

– Då måste vi anställa mer personalen och som det ser ut nu måste vi snarare dra ned på personalen, säger Carina Östansjö (FP).

Hennes lösning för att komma till rätta med problemet är att politikerna ska ut och göra fler studiebesök i vården.

– Vi måste gå ut och prata med personalen, jag tror att de ofta har lösningar som vi inte tänkt på.

Carina Östansjö

Mer läsning

Annons