Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga pengar till Ericssonanställda

/

Metallklubben på Ericsson i Gävle förlorade tvisten om förslagsersättningarna till två metallarbetare på Gävlefabriken.
Facket hade krävt att företaget skulle betala 2,3 miljoner kronor vardera till de båda metallarbetarna. Men Arbetsdomstolen, AD, avslog kraven.

Annons

Enligt AD hade de båda arbetarna ingen rätt till ersättning för idén att skaffa dubbla magasin till produktionslinjerna för montering av kretskort.

Domstolen litade på att företagets företrädare talade sanning när de hävdade att idén inte var ny utan att man redan tidigare hade använt flera magasin vid monteringslinjerna.

De båda arbetarna fick visserligen visserligen 2 300 kronor förslagen. Men skälet var, enligt företaget, att man följde arbetsgivarorganisationens uppmaning att vara generösa i tillämpningen av reglerna om förslagsersättning.

De båda metallarbetarna lämnade in sitt förslag i slutet av 1999. Idén var att använda dubbla magasin så att man kunde ladda magasinen medan maskinen gick. På så vis kortades tiden för byte av så kallade komponentrullar från två–fyra minuter till tio sekunder.

Bolaget har alltid använd extra magasin och skälet till att man inte gjorde det vid den här tiden var att monteringslinorna inte utnyttjades för fullt, menade de som förde företagets talan i AD.

När efterfrågan ökade i början av 2000-talet köptes flera magasin in och då ökade också produktionen.

Enligt AD kunde facket inte visa att de båda metallarbetarnas förslag uppfyllde kraven för att få förslagsersättning.

Nu tvingas metallklubben i stället ersätta företagets rättegångskostnader på 442 000 kronor.

 

 

 

 

Mer läsning

Annons