Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga riktade pengar till Gävleborg i budgeten

/
  • ”Vi har bekymmer med att folk inte får träffa handläggare på arbetsförmedlingen tillräckligt mycket”, sa riksdagsledamoten Tomas Tobé (M), som hoppas att de 8 miljarder regeringen nu lägger i ett arbetsmarknadspaket ska ändra på det.
  • ”För Gävles del är det viktigt med satsningar på skolan, det är otroligt viktigt för vår framtid att vi får lärare som kan kompensera de olikheter som finns i hemmen”, sa Per-Åke Fredriksson (FP), apropå regeringens satsning på ett kompetenslyft för lärarkåren.
  • ”Bredbandssatsningen är jag speciellt nöjd med. I Vinnersjö där jag bor är det extremt dålig täckning och det drabbar alla som försöker jobba hemma. Det är att ta bilen och sätta sig på Icaparkeringen som gäller, så det kommer att betyda mycket för utvecklingen”, sa Anders W Jonsson (C).
  • Inger Källgren Sawela (M) tycker att regeringens budget känns bra för Gävle, även om hon tycker att staten borde ta ett större ansvar för försörjningsstödet. Hon är inte heller nöjd med de nya reglerna för LSS, lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade.
  • ”Regeringen skapar 400 nya utbildningsplatser för ingenjörer och det är viktigt för Ovako i Hofors och Sandvik i Sandviken att det finns ingenjörer när de behöver rekrytera”, sa Hans Backman (FP).Foto: Lars Wigert

Det blev inga nya kommun­bidrag eller investeringar i Gävleborgs län i regeringens budgetförslag.

Någon satsning på dubbelspår utlovas inte heller, utan pengarna till infrastruktur ska gå till drift och underhåll av väg och järnväg.

Annons

Den lokala presskonferensen om regeringens budget var överlag en upprepning av finansminister Anders Borgs tal om att ta ansvar i ett osäkert ekonomiskt läge.

Många av punkterna som alliansens riksdagsledamöter presenterade i Gävle är kända sedan tidigare; sänkt moms för restaurang- och cateringföretagare, ett kompetenslyft för läraryrket och höjt bostadsbidrag för unga och barnfamiljer.

Tomas Tobé, Moderaterna, tror att satsningen på komvux och yrkeshögskola kan göra skillnad för Gävleborgs län, men vågar inte utlova några nya jobb genom momssänkning för restauranger.

– Det är väldigt farligt att göra beräkningar och om vi bara tittar på 2012 är vi inne i ett tuffare läge där att åtgärderna bara räddar jobb, säger han.

Kommunpolitikern Per-Åke Fredriksson, FP, tycker att budgeten lovar gott för Gävles del.

– Vi har för låg utbildningsnivå, och därför är det viktigt med utbildningsreformer, där är lärarna viktiga och på sikt kommer det att betyda mycket för Gävle, säger han.

Mer läsning

Annons