Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingela följde vår egen polarguide

/
  • ISIGT. Fartyget Polarstar ute på packisen vid Svalbard.
  • NERVÖST. Ingela Östlund förbereder snittar inför premiären av sin senaste dokumentärfilm. Ett 70-tal personer väntas komma till Spegeln för att se premiären.
  • DJUR. Isbjörn på Svalbard, Norge.
  • POLARGUIDE. Cecilia Hed Malmström lever under långa perioder bland annat på Antarktis. Vem som tar hand om barnen är en fråga hon ofta får av kvinnor.
  • ORÖRT. Ingela Östlund, Cecilia Hed Malmström och fotografen Jan-Peter Eriksson på Antarktis. ”Det finns ingenting. Bara miljoner år gammal mark och is. Där inser man att mitt liv är bara en tusendels sekund av universums tid”, säger Ingela Östlund.

En film om att vara mamma och polarguide. Rädslor och kärlek. I dag är det premiär för Ingela Östlunds film ”Polarguiden – mamma på distans” på Spegeln i Gävle.

Annons

Ingela Östlund står i köket i sitt radhus på Gävle Strand och skär renkött. Köttet ska blandas med pepparrot och majonnäs och läggas på polarbröd. Hon förbereder snittar inför dagens premiärvisning av sin dokumentärfilm ”Polarguiden – mamma på distans”.

De norrländska smakerna matchar filmen som är ett porträtt av Cecilia Hed Malmström från Jädraås utanför Ockelbo. En av de första kvinnliga guiderna på både Antarktis och Arktis.

– För fyra år sedan läste jag om att hon var polarguide och tyckte att hon verkade intressant. Så jag gjorde ett inslag om henne för Gävledala, säger Ingela Östlund som när hon inte producerar dokumentärfilm är videoreporter på SVT i Gävle.

Ingela Östlund fastnade direkt för Cecilia Hed Malmström. Båda kommer från Norrland och gillar friluftsliv. Starka kvinnor som följer sitt hjärta och gör det som de vill. Hon ville berätta mer om den spännande kvinnan och fick pengar från SVT till en dokumentärfilm.

Ingela Östlund och hennes team har följt Cecilia Hed Malmström till Svalbard och Antarktis men också till hennes hem i Sverige där hon lever med man och tre barn. Filmen speglar Cecilia Hed Malmströms erfarenheter av panikångest och rädslan när hennes yngsta barn föddes med ett hjärtfel.

– Filmen handlar om att människan drivs av två krafter. Den ena är kärlek och den andra är rädsla. Cecilia har mött mycket rädsla men kärleken har varit starkare. Filmen är en hyllning till livet och budskapet är att vi inte är offer.

I kväll visas filmen för första gång på Spegeln i Gävle.

– Det är nervöst. Det är första gången som människor som inte varit involverad i processen ser den. Jag kommer att hålla andan när eftertexterna börjar rulla, säger Ingela Östlund.

Mer läsning

Annons