Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen anade att ryktet var sant

Annons

Målet var såklart inte att bränna ned halva kvarteret för 160 miljoner kronor och försätta 141 hotellgäster i livsfara. Målet var att skada konkurrentkrogen så mycket att den måste stänga.

Men det blev oändligt mycket värre än så och den största branden i modern tid drabbade Gävle. Dessutom i en byggnad som varit en institution i generationer Gävlebors nöjesliv. Hur många har inte raggat på CH? Och ätit gott i källarvalven i Skeppet som aldrig återuppstod efter branden. Själv hade jag min bröllopsmiddag där.

Med CH-branden är det för Gävleborna lite som med Palmemordet eller attacken på World Trade Center: Väldigt många kommer ihåg exakt vad de gjorde den dagen. Alla har sina minnen.

Själv var jag som reporter med från början till slutet. Från den tidiga morgonen 17 maj 2005 när jag i gathörnet alldeles utanför redaktionen lyssnade till den dånande branden i kvarteret intill. Och nästa dag. Och nästa. Kläderna luktade rök en hel vecka.

Genom den flera år långa polisutredningen när jag förgäves försökte ta reda på om polisen visste något mer om mordbranden och i så fall vad. Till den förbluffande upplösningen i form av den thrillerartade fälla svenska hemliga poliser gillrade i en hotellobby i Holland. Och den 18 dagar långa rättegången i Gävle tingsrätt och de stränga fängelsestraffen.

Gävleborna minns branden men många har nog mer vaga begrepp om varför det brann, hur det gick till och vilka som låg bakom. Nu har jag plöjt igenom den flera pärmar tjocka polisutredningen en gång till, läst alla artiklar, rannsakat mitt minne och gjort några intervjuer till.

Resultatet blev den spännande historien om CH-branden en gång till, självklart tillsammans med de dramatiska bilderna. Lite tidningshistoria: En film över det brinnande hotellet tagen från Arbetarbladets tak blev en av de första rörliga bilder tidningen lade ut på webben.

Vad ingen anade under flera år var att det allra första ryktet om vad som låg bakom branden faktiskt var sant. Själv hade jag en annan teori som jag trodde mer på.

LÄS OCKSÅ:

Krogkriget bakom jättebranden på CH - så gick det till

LISTA: 13 saker du inte vet om CH-branden

Här skulle döda kroppar samlas upp

BILDEXTRA: Brandbilderna som vi aldrig glömmer

BILDEXTRA: Sista bilderna inne från CH

TIDSLINJE: Alla turer kring CH - då hände det

Hon var en av de sista att ta sig ut

Åklagaren: "Det var mitt livs mål"

Minnena från CH är många - vad minns du?

Ingen anade att ryktet var sant

Mer läsning

Annons