Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen döms för olaglig kanal på Römaren

En kanal på 80 meter grävdes tvärs över ön Römaren i Gävlebukten, trots att många stug-ägare på ön var medvetna om att det stred totalt mot miljölagstiftningen. Men ingen berättar vem som hade beställt grävningen och därför döms ingen för brottet.

Annons

Detta framgår av ännu en dom i Gävle tingsrätt om muddringar och grävningar på ön. Tidigare har ett antal stugägare åtalats för miljöbrott för grävningar och muddringar på sina tomter. Några har fällts, några har friats.

De flesta grävningar skedde under samma period 2006 när stugägarna gemensamt bekostat en transport av en grävmaskin ut till ön.

Naturområde

Då grävdes också en 80 meter lång kanal tvärs över ön. Där fanns fram till mitten av 1900-talet en farbar kanal, kallad mjölkrännan.

För den grävningen åtalades den Gävlebo som varit samordnare för grävningarna, och den som gjort upp affären med grävmaskinisten. Han hade tidigare kontaktat länsstyrelsen och fått veta att en grävning av kanalen var utesluten. Ön är klassad som ett naturområde av riksintresse.

Omöjligt att veta

Nu ville åklagaren göra Gävlebon ansvarig för att kanalen ändå grävdes, utan att något tillstånd söktes från länsstyrelsen. Men tingsrätten ansåg att det var omöjligt att veta att det var just han som tagit initiativ till kanalgrävningen. Därför frias Gävlebon från åtalet.

Mer läsning

Annons