Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen Gävlebo behöver sitta ensam i jul

/
  • Anneli Ellebo, Helen Jonsson och Björn Ellebo tycker att det känns bra att jobba ideellt för att fler ska få känna gemenskap i helgen. ”Det är för dem som sitter ensamma, vi tänker också på barnen, men det är öppet för vem som helst fast man måste vara nykter”, säger Anneli Ellebo, som är mattant, städerska och arbetar fackligt på Sodexho, som står för maten till Verdandis alternativa jul.

I Gävle ska ingen behöva sitta ensam i julhelgen. Föreningen Verdandi ordnar i år ett alternativt julfirande i Anderberg.

Annons

Tack vare Anneli Ellebo bjuder Sodexho på julbord för 140 personer.

När Annelie Ellebo blev tillfrågad om att jobba på föreningen Verdandis julfirande i Andersberg fanns ingen tvekan. Hon fick delar av familjen att ställa upp och jobba ideellt med henne på juldagen.

– Vi har inget överflöd av pengar, men vi har tid. Kan man glädja andra så mår man bra själv, säger hon.

Sedan frågade hon sin chef på Sodexho om företaget kunde bidra med någon mat.

– Vi tyckte det lät som en bra grej. Det låg helt i linje med det vi hade planerat på andra orter, säger Susanne Öberg, distriktchef på Sodexho.

Företaget har nämligen valt att inte ge julklappar till sina anställda eller samarbetspartners i år utan i stället skänka mat eller pengar till Stadsmissionen eller liknande organisationer.

Julmat till 140 personer

Både julafton och juldagen mellan 10 och 15 bjuder föreningen Verdandi in till alternativt julfirande i Andreassalen i Andersbergs centrum. Där kommer det finnas julbord för 70 personer om dagen, med alternativ även för den som inte äter fläskkött.

Anneli Ellebo säger att de riktar in sig på barnfamiljer, pensionärer som har det dåligt ställt och invandrarfamiljer som kanske saknar gemenskap i sitt nya hemland. Birgitta Öberg, ordförande i den nystartade Gävleavdelningen av Verdandi, formulerar inbjudan ännu bredare.

– Vi välkomnar människor som vill ha lite gemenskap och inte vill sitta själv i jul, eller känner att ’jag vill inte delta i köpmännens handelsrusch’. Man behöver inte ha det taskigt ställt, man kan ha taskiga erfarenheter av julen, säger hon.

Enda kravet är nykterhet, av hänsyn till de medlemmar i Verdandi som är före detta missbrukare.

Söker frivilliga

Birgitta Öberg har redan 20–25 personer som ska hjälpa till med julfirandet, men har fortfarande en del luckor i schemat att fylla.

– Jag vill hemskt gärna ha fler som kommer och hjälper till, gärna någon till på julafton, och på juldagen på det tidiga passet mellan 10 och 12, säger hon.

Mer läsning

Annons